Lemondott a ciprusi török kormányfő

Vágólapra másolva!
Koalíciós vita miatt benyújtotta lemondását Ferdi Sabit Söyer, az Észk-ciprusi Török Köztársaság miniszterelnöke. Az államot csak Törökország ismeri el.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta lemondását hétfőn Ferdi Sabit Söyer, az Észak-ciprusi Török Köztársaság miniszterelnöke, politikai válságot robbantva ki a nemzetközi közösség által el nem ismert államon belül.

Söyer lemondása pártja, a balközép Török Köztársasági Párt (CTP) és kisebbik koalíciós partnere, Serdar Denktas - a volt államfő, Rauf Denktas fia - centrista Demokrata Pártjának (DP) a szigetország újraegyesítésével kapcsolatos nézetkülönbségével áll összefüggésben. A DP nacionalistább álláspontot követ, ellenezve mindenfajta engedményt a nemzetközi közösség által elismert görög ciprusi kormánnyal szemben.

Miután benyújtotta lemondását Mehmet Ali Talat államfőnek, a miniszterelnök újságírókkal közölte, hogy "problémák vannak a koalíción belül, amelyeket megpróbáltak megoldani, de ez nem járt sikerrel". A CTP a mandátumok felét birtokolja a helyi parlamentben, így várhatóan Söyer újabb kormányalakítási megbízást kap.

Ciprus a török hadsereg 1974-es inváziója óta megosztott. A török hadsereg beavatkozása válasz volt a nacionalista görög ciprusiak államcsínykísérletére, amelynek célja a sziget Görögországhoz csatolása volt. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot 1983-ban hozták létre, de csak Törökország ismerte el. A déli országrész, a görög ciprusiak Ciprusi Köztársasága az Európai Unió tagja.