Nincs előrehaladás a bécsi albán-szerb tárgyalásokon

Vágólapra másolva!
Ezúttal sem értek el lényeges előrelépést Belgrád és Pristina képviselői Bécsben a koszovói decentralizálásról szóló tárgyalásokon, az újabb forduló péntek este ért véget.
Vágólapra másolva!

Albert Rohan osztrák diplomata, aki Martti Ahtisaari volt finn elnöknek, az ENSZ főtitkára koszovói meghatalmazottjának helyetteseként elnökölt a kétnapos tárgyalási fordulón, arról tájékoztatta a sajtót, hogy ugyan "nagyon alkotó szellemű és kedvező légkörben tartották a megbeszéléseket, de azokon lényeges előrelépés nem történt". "Nagy lépést nem tettünk előre" - összegezte a koszovói albánok és a szerbek tárgyalásainak eredményét. Példaként említette az újonnan kialakítandó koszovói közigazgatási egységek és azok jogainak kérdéskörét, amelyeket illetően továbbra is nagy a különbség a felek álláspontja között. Hozzáfűzte, hogy még sok munkára van szükség, és mindaddig dolgozni fognak, amíg az előrelépés lehetősége fennáll.

A szerb küldöttség nehezményezte, hogy a koszovói albánok a kisebbségi jogokkal kapcsolatos megbeszélésen olyan dokumentumot terjesztetek elő, amelynek a címében már független államként nevezték meg Koszovót. A szerbek erre a Szerb Köztársaság alkotmányát nyújtották át a koszovói albánok tárgyalóküldöttségének. A szerb küldöttség egyik vezetője kijelentette: a tartomány Szerbia része, és az is marad.

A tárgyalások következő fordulóját szeptember 15-én tartják Bécsben.