Menekültrekord a Kanári-szigeteken

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt rekordszámú menekült érkezett szerdán a Kanári-szigetekre. A spanyol hatóságok szerint 24 óra alatt több mint 900 ember ért partot, akik zömében Szenegálból indultak. A spanyol kormány médiakampányt indítana Szenegálban, hogy elvegyék az emberek kedvét az útra keléstől.
Vágólapra másolva!

Nem csillapodik az Afrikából Spanyolországba tartó menekültáradat; a spanyol hatóságok szerdai közlése szerint rekordszámú, összesen kilencszáz fekete-afrikai menekült ért partot egyetlen nap alatt az ibériai országhoz tartozó Kanári-szigeteken. Még soha ennyi menekült érkezését nem regisztrálták a szigetcsoporton 24 óra leforgása alatt. A menekültek - köztük sok fiatalkorú - zöme Szenegálból indult útnak. Személyazonosságuk megállapítására szenegáli rendőrök utaztak a Kanári-szigetekre.

A spanyol kormány az El Mundo című lap értesülése szerint tájékoztatási hadjáratot indítana Szenegálban, hogy eltántorítsa a menekülést fontolgatókat attól, hogy útra keljenek. A kampányban kidomborítják a tengeri út veszélyeit, s bemutatják, milyen nehéz munkát találni Spanyolországban. Az idei év első nyolc hónapjában 23 ezer illegális bevándorló ért partot a Kanári-szigeteken, ötször annyi, mint tavaly egész évben. Különböző becslések 600-3000 főre teszik azok számát, akik nem élték túl a tengeri út megpróbáltatásait.