Kezelhetetlen tbc-kórokozó terjed a világban

Vágólapra másolva!
Egyre terjed a világban, az eddigi összes gyógyszernek ellenálló, új tbc-baktériumtörzs, ami miatt a WHO külön figyelmeztetést tett közzé. Az újfajta kórokozó még a fejlett országokban is 30 százalék körüli halálozási mutatókat produkál a megfertőzöttek körében, és Kelet-Európától, az Egyesült Államokig mindenhol megtalálták már. A legkomolyabb veszély Afrikában fenyeget, ahol a sokmillió legyengült immunrendszerű HIV-fertőzött körében mérhetetlen pusztítást végezhet.
Vágólapra másolva!

Világszerte terjed a tbc kórokozójának új, veszélyes törzse, amelyet a jelenleg elérhető gyógyszerekkel nem lehet kezelni - tett közzé eddig példátlan figyelmeztetést az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A gyógyszereknek extrém módon ellenálló, XDR-TB nevű baktériumtörzs már számos ember haláláért felelős az Egyesült Államoktól, Kelet-Európáig. Legújabban Afrikában jelent meg a kórokozó.

Paul Nunn, a WHO tbc-vel foglalkozó csoportjának vezetője rendkívül súlyos helyzetről beszélt kedden. Jelenleg világszerte 9 millióra becsülik a tbc-ben szenvedők számát, amelyből feltehetően 180 ezer embert már a gyógyszereknek ellenálló kórokozók fertőztek meg. Nunn szerint eljött az, amire már tíz éve lehetett számítani: "a gyakorlatilag gyógyíthatatlan tbc".

Még a gyógyszerekkel jól ellátott Egyesült Államokban is belehalt a betegségbe az új baktériumtörzsektől megfertőződöttek harmada. Márciusban 64 betegben azonosították az XDR-TB-t, közülük 21-en meghaltak. Jelentős számú esetről érkezett hír Lettországból, és Oroszországból, de a világ jelentős részén feltehetően már megjelent az újfajta kórokozó, csak még nem azonosították. A WHO főként azért tartja aggasztónak a dolgot, mivel a tbc könnyen fertőz zárt helyeken - például repülőgépek utasterében.

Minden gyógyszernek ellenáll

A tbc a két legalapvetőbb gyógyszernek - a rifampicinnek és az isoniazidnak - ellenálló kórokozótörzse már most is igen elterjedt a világban, az ilyen baktériumokkal megfertőződött emberek kezelése nehéz és drága - írja a Guardian. Csakhogy az XDR-TB egy egészségügyi rémálom, mivel még a drágább gyógyszerek sem hatásosak ellene.

Egy Dél-Afrikában végzett kutatás felfedte, hogy ott is megjelent az újabb, ellenálló törzs, és az ezzel megfertőzött betegek átlagosan 25 nap alatt meghaltak. Ráadásul az összes XDR-TB-vel fertőződött és megvizsgált betegben megtalálták a HIV-vírust is. Az új tbc-kórokozók afrikai megjelenése azért jelent komoly fenyegetést, mert a kontinensen nagyon magas a HIV-fertőzöttek száma, akik különösen fogékonyak más betegségekre.

Vészkonferencia Dél-Afrikában

Az AIDS-betegek jelentős része tbc-fertőzésbe hal bele. Az XDR-TB megjelenése így gyakorlatilag kérdésessé teszi az afrikai HIV-fertőzötteket célzó kezelési programot, amelynek segítségével milliókat remélnek életben tartani, amíg megfelelő gyógyító módszereket nem dolgoznak ki. Paul Nunn szerint nincs értelme komoly összegeket ölni a programba, ha a segítségével életben tartott AIDS-betegeket pár héten belül elviszi a gyógyszereknek ellenálló tbc-fertőzés.

Azt ugyanakkor nem tudni, Afrikában mennyire terjedt el az új baktériumtörzs. Dél-Afrikában is csak azért találták meg, mert a Harvard egyetem kutatói éppen itt vizsgálták a gyógyszereknek ellenálló kórokozók elterjedtségét. A többi afrikai országról ebből a szempontból semmit sem tudni. Szerdán az ügyben kétnapos vészkonferenciát tartanak Johannesburgban a WHO és nemzetközi tbc-szakértők részvételével. Ezen egyebek mellett várhatóan azt javasolják majd, hogy nyomatékosan figyelmeztessék a tbc-betegeket, hogy gyógyszereiket végig szedjék a hathónapos kúra alatt, és ne hagyják félbe, ha már jobban érzik magukat. Ellenkező esetben a kórokozónak az adott gyógyszerre ellenálló törzse fejlődhet ki szervezetükben.