Zeid jordániai herceg is indul az ENSZ-főtitkári posztért

Vágólapra másolva!
Zeid Rijád Zeid al-Huszein, Jordánia ENSZ-nagykövete is benyújtotta jelentkezését az ENSZ-főtitkári posztra - közölte kedden helyettese, Basír Zubi.  "Zeid herceg hivatalosan benyújtotta jelentkezését a Biztonsági Tanács és a Közgyűlés elnökéhez küldött levelében" - közölte Basír Zubi.
Vágólapra másolva!

A 42 éves jordániai diplomata az ötödik hivatalos jelölt a Kofi Annan jelenlegi ENSZ-főtitkár távozásával megürülő tisztségre, akinek a megbízatása 2006. december 31-én jár le. A négy másik jelölt mind ázsiai: Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter, Dzsajanta Dhanapala Srí Lanka-i béketárgyaló, Szurakiart Szathirathai thaiföldi miniszterelnök-helyettes és az indiai Sasi Thárúr, az ENSZ-főtitkár kommunikációért felelős helyettese.

1961 és 1971 között a burmai (ma Mianmar) U Thant személyében már állt ázsiai főtitkár a világszervezet élén. Ha Zeid herceget megválasztanák, ő lenne az első muzulmán főtitkár (a tisztséget Annan előtt betöltő egyiptomi Butrosz Gáli kopt keresztény). A főtitkárt az ENSZ-közgyűlés választja meg a Biztonsági Tanács ajánlásával.