Ötgyermekes kovács az ammáni lövöldöző

Vágólapra másolva!
Magányosan hajtotta végre tettét az a jordániai férfi, aki hétfőn turistákra kezdett lövöldözni a jordániai fővárosban - állítja a jordániai belügyminiszter. Az egy brit állampolgárt meggyilkoló és több más embert megsebesítő ötgyermekes kovács ugyanabból a városból származik, ahonnan a júniusban Irakban megölt Abu Múszab az-Zarkávi.
Vágólapra másolva!

A jordániai hatóságok azonosították azt a fegyveres támadót, aki egy brit turistát megölt, valamint további öt külföldit és egy rendőrt megsebesített hétfőn Ammánban. Eid al-Fajez belügyminiszter szerint a támadót Nabíl Ahmad Dzsaurának hívják és Zarka városban él. Ugyanebből, az Ammántól északkeletre fekvő ipari városból származott Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki vezetője, akivel egy közös amerikai-iraki akcióban júniusban végeztek Bagdad közelében. Zarkávi októberben lett volna 40 éves, az ötgyermekes családapa Dzsaura pedig 37 éves, foglalkozására nézve kovács.

Dzsaura fényes nappal Ammán belvárosában, a római kori amfiteátrum közelében nyitott tüzet külföldi turistákra. A belügyminiszter szerint Dzsaura magányosan hajtotta végre tettét, nem voltak segítői. "Ami ma reggel történt, az egy aljas bűncselekmény. Egy terrorista cselekedet, amelynek semmi köze sincs a jordániai vagy az arab kultúrához" - mondta a miniszter.

A 2005. november 9-én végrehajtott hármas öngyilkos merénylet óta először fordult elő, hogy a jordániai fővárosban külföldieket támadtak meg. Margaret Beckett brit külügyminiszter meglátogatta a brit sérülteket Ammánban, ahonnan előre be nem jelentett látogatásra Bagdadba utazott tovább.