Lantos szerint a szlovákok felelőssége a magyarellenesség

Vágólapra másolva!
Szlovákiát tette felelőssé Tom Lantos magyar származású amerikai képviselő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a magyarellenes incidensekért. Lantos azt mérlegeli, hogy egy Ján Slota és pártja kormányra kerülését elítélő nyilatkozat elfogadását kezdeményezi az amerikai törvényhozásban. Az ügy hétfőn az Európai Parlament ülésén is előkerült: napirend előtt hat - zömében magyar - képviselő szólalt fel ebben a témában.
Vágólapra másolva!

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult, magyarellenes incidensekért. A XXI. században, a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő - közölte Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja kedden, Budapesten. "Pozsonyban előző nap elmondtam Robert Fico miniszterelnöknek: ne csodálkozzon az elítélő nemzetközi reakciókon, mert az ő döntése volt, hogy bevette a kormánykoalícióba az ultranacionalista, magyarellenes nyilatkozatokat megfogalmazó, Ján Slota pártját" - mondta sajtótájékoztatóján a magyar származású demokrata párti képviselő. Tom Lantos szerint a jövő hét közepén dönti el, hogy az amerikai kongresszus elé terjeszt-e egy olyan határozati javaslatot, amely elítélné a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra kerülését.

Szlovákiában az elmúlt hetekben több magyarellenes incidens is történt, a legnagyobb vihart kiváltó ilyen esemény Nyitrán történt, ahol egy diáklányt aláztak meg szélsőséges fiatalok. Az ügy komoly politikai viharokat kavart, a magyar és a szlovák külügyminiszter külön is foglalkozik a témával a visegrádi négyek keddi, pozsonyi találkozóján.

Hétfőn, az Európai Parlament ülése is a szlovák ügytől volt hangos, hat európai parlamenti képviselő is foglalkozott ezzel napirend előtti felszólalásában. Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ), Schmitt Pál (Fidesz-MPSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) magyar képviselők mellett a szlovákiai magyar, Duka-Zólyomi Árpád (Magyar Koalíció Pártja), valamint a belga, Marc Tarabella és a szlovák szocialista, Monika Benová is megszólalt.

Járóka Lívia a romákat és más kissebségeket is sértő kijelentései miatt bírálta a szélsőségesen nacionalista Ján Slotát, Schmitt Pál közös fellépést szorgalmazott "a szlovák kormány egyes tagjainak szélsőséges nyilatkozatai ellen", a szocialista Tabajdi Csaba pedig Robert Fico szlovák kormányfőt és pártját kritizálta, amiért az késve, és nem elég egyértelműen határolódott el az eseményektől.

Duka-Zólyomi Árpád szerint a szlovákiai helyzet "az unió értékrendjét sértő", a szlovákaiai magyar politikus élesen támadta Ficót, és nagyobb odafigyelésre ösztönözte az unió csúcsszerveit. A Smer párti, szlovák Monika Benová közölte, maga is szeretné elítélni a szlovákiai etnikai kisebbségeket a közelmúltban ért támadásokat és bocsánatot kérni miattuk, ugyanakkor elmondta, hogy a támadásokat kivizsgálták, és a kormány támogatni fogja a polgári jogokat, illetve a nemzeti kisebbségek jogait. A belga szocialista Marc Tarabella szerint "az erőszakcselekmények a háborúk utáni "európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek".