Folytatódott a Skorpiók osztag tagjainak a pere

Vágólapra másolva!
Az első rendű vádlott osztagparancsnok bűnösségét alátámasztó tanúvallomással folytatódott kedden Belgrádban a Skorpiók nevű szerb félkatonai osztag boszniai muzulmánokat gyilkoló öt tagjának majdnem háromnegyed éve tartó pere.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Videón rögzítették a srebrenicai borzalmakat

A vádlottak majdnem tíz éve, a boszniai háború idején hidegvérrel kivégeztek hat srebrenicai bosnyákot, s a bűntény csak a múlt évben vált szélesebb körben ismertté, amikor Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő hágai perében bemutatták a vérengzésről a gyilkosok által készített videofelvételt.

A tavaly december 20-án kezdődött per egyik vádlottja azóta beismerte bűnösségét, az osztagparancsnok, Slobodan Medic, és három beosztottja azonban változatlanul tagadja, hogy részese volt a vérengzésnek. Ezt cáfolta kedden - más, korábban meghallgatott tanúk után - a Skorpiók egyik tagja, Miroslav Grkinic, aki állította, hogy Medic nemcsak a bűntényről tudott, hanem a beosztottai által készített kazettáról is, amelyet az osztag tagjai többször is megnéztek djeletovaci támaszpontjukon.

Az egyetlen tanú meghallgatásával a már hosszú ideje tartó tárgyalást a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság bírája ismét elnapolta, s a következő két tárgyalási napot szeptember 25-re és 26-ra tűzte ki.