Veszélyes kórokozókat hoz Európába a felmelegedés

Vágólapra másolva!
Olyan újabb térségekben is megjelentek súlyos betegségek kórokozói, amelyek eddig érintetlenek voltak tőlük, és ez a klímaváltozásnak köszönhető - állítják brit kutatók. A kutatás példaként többek között egy Mexikói-öbölben honos, de már a Balti-tengeren is megjelent mikroorganizmust emleget. A szerzők szerint a legaggasztóbb a sokmillió új fertőzést okozó malária terjedése Afrikában.
Vágólapra másolva!

A globális felmelegedés súlyosbítja a különböző fertőző betegségek elterjedését, a hőmérséklet melegedése miatt a mikroorganizmusok is útra kelnek - állítja egy kutatás, amelynek eredményeiről egy brit konferencián számolt be Paul Hunter, a kelet-angliai egyetem egészségvédelmi fakultásának professzora. A kutatók a fertőző mikroorganizmusok elterjedését és mozgását vizsgálták Európában és Észak-Amerikában.

"Már most is jelentős bizonyítékok szólnak amellett, hogy a klímaváltozás nyomán megnőtt az Európát érő fertőzésterhelés" - idézte a BBC Huntert. A mikroorganizmusok vándorlásának egyik jele például, hogy az európai óceánokban úszó hosszútávúszók olyan fertőzéseket kaptak, amelyek eddig csak a melegebb vizekben fordultak elő.

Az egyik ilyen kórokozó, az akár halálos betegséget is okozó Vibrio vulnificus. A mikroorganizmusról úgy tudták, hogy csak a Mexikói-öbölben honos, ám az utóbbi időben már a Balti-tengeren is megjelent, sőt Dániában egy ember halálát is okozta. Hunter szerint hasonló eset Olaszországban is előfordult, ahol 100 vakációzót fertőzött meg az Ostreopsis ovata nevű mikroorganizmus, amely ugyancsak az egyre melegedő vízben terjesztette ki élőhelyét, de új térségekben jelent meg a kongói vérzéses láz kórokozója is.

A professzor szerint ezeknek a kórokozóknak az elterjedése inkább az enyhébb teleknek mintsem a forró nyaraknak köszönhető. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy klímaváltozás terhe a legszegényebb és trópusi országokra nehezül majd. "Míg itt Európában a Balti-tengerhez kapcsolható a három-négy ritka megbetegedés miatt aggódunk, addig Afrikában sokmillió új maláriás fertőzésről beszélhetünk a klímaváltozás nyomán" - állítja a kutató, aki emellett más betegségek - AIDS, TBC - továbbterjedésétől is tart, amelyeket a felmelegedés miatt elvándorló menekültek hurcolhatnak magukkal.