A Smer szerint hűtlen Szlovákiához az MKP

Vágólapra másolva!
A legnagyobb szlovák kormánypárt, a Smer alelnöke szerint a Magyar Koalíció pártja hűtlen Szlovákiához, mert elfogultan tájékoztatta a magyar közvéleményt a szlovákiai magyarverésekről. Az MKP szerint a problémákat a szlovák kormány generálja.
Vágólapra másolva!

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) tagjai nem hűségesek Szlovákiához - jelentette ki a pozsonyi kormánykoalíció vezető pártja, a Smer alelnöke, Boris Zala a TA3 szlovák hírtelevízióban. Az MKP elfogultan tájékoztatja Magyarországot a szlovákiai helyzetről - mondta Zala a televízió A politika belülről (V politike) című műsorában vasárnap este. A Robert Fico kormányfő vezette szociáldemokrata Smer párt alelnöke emellett azzal vádolta Csáky Pált, az MKP alelnökét, hogy "megsérti a szlovák alkotmányos viszonyokat", a pártot pedig azzal, hogy visszaél helyzetével.

Hasonló véleményt hangoztatott nemrég Robert Fico szlovák kormányfő is. Az MTV Az este című műsorának azt mondta, a kialakult helyzet csak az MKP-nak felel meg. "Úgy tűnik, vissza akarnak kerülni a politikai hatalomba, és ezért egyes egyedi esetekből, melyek bárhol előfordulhatnak a világban, politikai hasznot akarnak húzni" - mondta a szlovák kormányfő.

Csáky visszautasította Zala kijelentéseit, és azzal vágott vissza, hogy kiéleződtek a szlovák-magyar etnikai feszültségek, miután a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) két hónappal ezelőtt csatlakozott a kormánykoalícióhoz. "Szlovákiában két probléma van, az SNS koalíciós tagsága és a kabinetnek a gazdasági kérdésekben, valamint a nemzetközi és a nemzetiségi viszonyokban mutatott alkalmatlansága" - mondta Csáky. Mindkét politikus egyetértett abban, hogy közös szlovák-magyar történelmi megbékélési nyilatkozatra van szükség a feszültség csillapításához.

[origo]/MTI