Magyarellenes incidensekről számolt be az erdélyi sajtó

Vágólapra másolva!
Részeg román börtönőrök megvertek egy magyar sorompóőrt a romániai Csíkszentsimonban, a hírt tálaló romániai magyar lap magyarellenes felhangot vélt felfedezni az esetben, de az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint a történteket nem lehet általánosítani Romániában.
Vágólapra másolva!

A Hargita Népe néhány nappal ezelőtt tudósított a több mint egy héttel ezelőtti incidensről. A szerkesztőség figyelmét a csíkszentsimoni polgármester hívta fel az incidensre, a lap munkatársa ennek nyomán járt utána az esetnek.

Eszerint az újtusnádi Korodi Imre sorompóőr a sorompónál várakozó egyik gépkocsi négy ittas utasára rászólt: halkabban hallgassák a zenét. Erre egyikük azt felelte: Mi az, nem tetszik a román zene? "Épp jött a vonat, kezdtem lengetni a lámpát, ezek kiszálltak a kocsiból, egyik hátulról megütött. Aztán maga felé húzott, s a lámpával jól szembevágtam. De jött a többi, levertek a lábamról, beléforgattak a sáncba..." - mesélte a lapnak Korodi Imre.

A sorompóőr mégsem tett feljelentést, nem ment törvényszéki orvoshoz, a főnöke pedig a vasútnál azt mondta: a hivatalos jelentésbe ne írja bele, mi történt, a rendőrség majd elrendezi. A rendőrségen csak a szemtanúk tettek vallomást.

A Hargita megyei rendőrség két nappal későbbi közleményéből kiderül, hogy a gépkocsi vezetője (egy börtön "alkalmazottja") egyik kollégájával ült a kocsiban, a másik két utas magyar nemzetiségű volt. E jelentés a tanúk vallomására alapozva azt írja: a két börtönalkalmazott kezdte bántalmazni a sorompóőrt, a másik két utas megpróbálta "elsimítani" a viszályt. A rendőrség egyébként később megállította a kocsit, és megállapította, hogy a gépkocsi vezetőjének vérében a megengedettnél nagyobb volt az alkoholszint. A hatóságok vizsgálatot indítottak az eset körülményeinek felderítésére.

A napokban egy másik hasonlóan magyarellenes felhangú eseményről számolt be az erdélyi Krónika. Eszerint egy nagyszebeni busz sofőrje szólt rá útközben a magyarul beszélő gyerekekre, hogy románul beszéljenek, mert Romániában vannak. Az egyik gyerek apja levélben tiltakozott az utazási iroda vezetőjénél, aki válaszában állítólag azt írta: aki Romániában nem beszél románul, az nem tanúsít civilizált magatartást.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az MTI érdeklődésére szombaton elmondta: az effajta megnyilvánulásokat nyilvánosan elítéli, bár az említett eseteket nem tartja általánosíthatónak.

Közölte, hogy az általa vezetett hivatalnak nem áll módjában, hogy büntetőjogi kérdésekben eljárjon. Ilyen verekedések kivizsgálásában a rendőrség és az ügyészség az illetékes. A tanács csak olyan esetekben léphet, amikor valamilyen diszkriminációs ügyben bírságot kell megállapítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemrég módosult a román büntető törvénykönyv. Eszerint a bűnesetek megítélésében most már súlyosbító körülménynek számít, ha azokat diszkriminációs alapon követik el (ez történhet például a sorompóőr megverésének ügyében is).

Asztalos egyúttal határozottan leszögezte: a romániai közhangulatot nem lehet egy napon említeni a Szlovákiában kialakult magyarellenes érzelmekkel. Imitt-amott kétségtelenül hallani egy-egy megjegyzést a magyarokra - fűzte hozzá -, de ez csak elszigetelt jelenségnek számít. Asztalos elmondta: egyszer vele is előfordult, hogy Bukarestben a buszon valaki rászólt, amiért mobiltelefonján magyarul beszélt. De a többi utas volt az, aki lehurrogta az illetőt. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke - a romániai lapok cikkeire utalva - hangsúlyozta: szerinte nem kell mesterségesen "eseteket kreálni" az ilyen hírekből, mivel azok nem jellemzőek Romániára.