Rendben lezajlottak a kongói választások

Vágólapra másolva!
Nagyobb incidens nélkül lezajlott vasárnap a többpárti választás a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A voksolás rendjére több tízezer rendőr és békefenntartó ügyelt, végeredmény csak hetek múlva várható.
Vágólapra másolva!

Összességében rendben, nagyobb incidens nélkül zajlottak le a parlamenti és elnökválasztások vasárnap a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol több mint négy évtized után került sor szabad választásokra. Az erőszakos cselekmények ugyanakkor nem maradtak el: Kasai tartományban hét választási irodát gyújtottak fel, a voksolás előtti napon pedig felgyújtották a választási bizottság két tagjának autóját egy bányászvárosban.

Az urnákat közép-európai idő szerint 17 órakor zárták az ország keleti részén, nyugaton pedig, ahol a főváros, Kinshasa is fekszik, egy órával később. Több helyen tovább maradtak nyitva a szavazóhelyiségek, hogy a még a sorban állók is leadhassák szavazataikat. A belháborúk és Mobutu Sese Seko 36 évig tartó korrupt uralma nyomán elszegényedett ország 58 millió lakosából 25 millióan regisztráltatták magukat a szavazásra, amelyen a parlament 500 mandátumáért több mint 9000 jelölt szállt harcba. A voksolás biztosításához mintegy 80 ezer rendőrt mozgósítottak, 17 600 ENSZ-békefenntartó és mintegy ezer európai uniós kontingens mellett.

Joseph Kabila elnöknek 32 ellenjelölttel kellett szembenéznie. Köztük két alelnökével is: Jean-Pierre Bembával, az egykori, ugandai támogatást élvező lázadóval, akinek fegyveresei a 1996 és 2002 között tartó polgárháború idején az ország észak-keleti részét tartották ellenőrzésük alatt, valamint Azarias Ruberwával, aki a keleti országrész nagyobb részét foglalta el harcosaival ruandai támogatással.

Ha az elnökválasztás első fordulójában senki sem kap többséget, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt egy második fordulóban vesz részt, amit várhatóan szeptemberben rendeznek meg. Az elnökválasztások eredménye három héten belül várható, míg a parlamenti választások eredményeit fokozatosan, a szavazatok összeszámlálásával párhuzamosan hozzák nyilvánosságra. Elemzők szerint előfordulhat, hogy az eredmények ismertetése nyomán zavargások törnek ki.