Dániában a legboldogabbak az emberek

Vágólapra másolva!
Elkészült a világ első boldogságtérképe, melyről többek között az is kiderült, hogy az embereket leginkább a jólét, a hosszú és egészséges élet, a műveltség, az összetartó társadalom és a környezet szépsége teszi vidámmá. A világ legboldogabb országai Európában és Észak-Amerikában vannak, a legkevésbé pedig Afrikában és Oroszországban vidámak az emberek.
Vágólapra másolva!

Adrian White, a leicesteri Egyetem szociálpszichológusa állította össze azt a térképet, amely a világ országainak átlagos boldogságát igyekszik szemlélteni. A boldogsághányadost 178 államra számolták ki, többek között az ENSZ, a WHO és más nemzetközi szervezetek különbözői jelentései és statisztikái alapján.

"Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy általában mitől lesz valaki elégedett az életével" - mondta el a Reutersnek White. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az emberek boldogságra leginkább jövedelmi színvonaluk, valamint az oktatás és az egészségügyi ellátás színvonala van hatással, de számítanak az olyan természeti adottságok is, mint például a tájak szépsége.

Az első helyen végzett Dánia után három további európai állam, Svájc, Ausztria és Izland következik, de az első tízbe bekerült Kanada, Brunei és a Bahama-szigetek is. Európa vezető jóléti államai is jó helyezést értek el: Németország 35., Nagy-Britannia a 41., Franciaország pedig a 62. helyet szerezte meg, bár ezzel messze elmaradtak az Egyesült Államok 23. helyezése mögött. A sereghajtók afrikai országok közül kerültek ki: a Kongói Köztársaság, Zimbabwe és Burundi zárja a 178 államot tartalmazó sort.

"Úgy tűnik, hogy a kisebb államokban általában boldogabbak az emberek, mert náluk erősebb a közösségi szellem" - mondta el White, és a 11. helyezett Írországot hozta fel példaként, ahol mind az öt boldogságkritérium megvan: egészség, gazdagság, oktatás, erős identitástudat, valamint szép környezet. Ezt az elgondolást támasztja alá a soknemzetiségű, hatalmas területű Oroszország példája is, bár nyilván más tényezők is szerepet játszottak abban, hogy az oroszok csak a 167.-ek lettek a listán.

Furcsállta viszont a szociálpszichológus a nagy ázsiai országok gyenge helyezéseit: Kína a 82., Japán a 90., India pedig csak a 125. helyen végzett, pedig ezekről az országokról általában azt gondolják, hogy ott nagyon erős az közösségi tudat, ami máshol a boldogság egyik fő forrása szokott lenni.

White elismerte, hogy a boldogság-térkép elkészítéséhez felhasznált módszerek tudományosan nem teljesen megalapozottak, de azt kiemelte, hogy például az egészségügy színvonala és a jóléti szolgáltatások szintje szinte minden esetben jól meghatározta a boldogságot. A kutató elmondta: bízik abban, hogy a jövőben egyre több ország számolja majd ki rendszeresen a saját boldogságmutatóját, ami segíthet az országok összehasonlításában és megismerni azt, hogy mi befolyásolja a leginkább az emberek hangulatát.