Kicsontozzák az ikrek a lengyel diplomáciát

Vágólapra másolva!
A brit Financial Times szerdai jelentése szerint a lengyel kormány tisztogatást folytat a külügyminisztériumban, elüldözve az általa hűtlennek tartott, EU-párti szakértőket. Az elbocsátások miatt Lengyelország kapcsolatai "nehézkessé" váltak több térségi partnerrel, így Magyarországgal is.
Vágólapra másolva!

A brit napilap szerint a Kaczynski fivérek igyekeznek úgy átalakítani a lengyel külügyminisztérium szakértői állományát, hogy az EU-párti tisztviselők helyére saját, lojális embereik kerüljenek. A lap a távozó Európa-párti tisztviselők között említi Pawel Swiebodát, a külügyminisztérium EU-ügyi osztályának igazgatóját, akinek azért kell mennie, mert nézetei "nem voltak összhangban" az új külügyminiszterével, a Lech Kaczynski szoros szövetségesének számító Anna Fotygáéval.

A lengyel külügyi tárca egyik illetékese Varsóban azt mondta a Financial Timesnak, hogy az elbocsátások "tükrözik az új kormány irányítási stílusát ... a lojalitást minden más értéknél előbbre valónak tartják". A cikk szerint a tapasztalt Európa-párti tisztviselői állomány "irtásával" a külkapcsolatok egyre nagyobb mértékben az állam-, ill. a kormányfői posztot betöltő Kaczynski ikrek irányítása alá kerülnek majd, akik viszont elhanyagolható külpolitikai tapasztalattal rendelkeznek.

Az átalakítások már most is fennakadást okoznak Varsó nemzetközi kapcsolataiban is: egy név nélkül idézett lengyel diplomata elmondta, hogy számos ország mondja le a Lengyelországba tervezett miniszteri szintű látogatásokat, és a kapcsolatok "nehézzé" váltak sok térségbeli állammal, így Németországgal, Oroszországgal, Magyarországgal és Litvániával is.

"Képzett emberek nélkül nem leszünk képesek a nemzetközi közösség fontos szereplőjévé válni. Varsónak az Európai Unióban is remek lehetőségei vannak: nagy kezdeményezőkészségű apparátussal akár vezető szerepünk is lehetne a közösségben" - mondta el a varsói külügyér.

A diplomata szerint José Manuel Barroso, a brüsszeli EU-bizottság elnöke is lemondta augusztus végére tervezett varsói látogatását, miután Jaroslaw Kaczynski, Lech Kaczynski államfő ikertestvére lett a miniszterelnök a hónap elején. Barroso munkatársai mindazonáltal cáfolták, hogy a bizottsági elnök szándékosan kerülné Lengyelországot, és időbeosztásbeli problémákkal indokolták a látogatás lemondását.