Washington elismerte a bagdadi kudarcot

Vágólapra másolva!
Elismerte a washingtoni Fehér Ház, hogy kudarcott vallott az iraki főváros biztonságának erősítését célzó, hat hete életbe léptetett terv. Egy új terv kidolgozása kiemelt helyen szerepel majd George Bush amerikai elnök és Núri al-Máliki iraki kormányfő közelgő találkozóján.
Vágólapra másolva!

Tony Snow fehér házi szóvivő újságíróknak nyilatkozva hétfőn úgy fogalmazott, hogy a Bagdad biztonságának erősítését célzó terv nem érte el célját. Bush elnök június 13-án az iraki fővárosban tett látogatásán még dicsérte a tervet, a felekezetközi erőszak azóta azonban még inkább fellángolt Bagdadban.

Bush elnök várhatóan kedden fogadja a Fehér Házban az iraki miniszterelnököt. Az új biztonsági terv, amelyet amerikai tisztségviselők szerint várhatóan Máliki egyesült államokbeli látogatása idején jelentenek be, több amerikai katona Bagdadba vezénylését irányozza majd elő.

George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnoka júliusban úgy nyilatkozott, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya Bagdadban fokozta támadásai hevességét azóta, hogy június hetedikén egy légicsapásban meghalt vezetője, Abu Muszab az-Zarkávi. Az iraki al-Kaida ezzel feltehetően azt kívánja jelezni, hogy Zarkávi halála után is számottevő erőt képvisel.