New Yorkban éhségsztrájkolt az iráni disszidens

Vágólapra másolva!
Hármonapos éhségsztrájkot tartott az ENSZ New York-i székháza előtt Akbar Gandzsi iráni újságíró. Gandzsi egy nemzetközi körúton vesz részt, amellyel az iráni demokratikus átalakulást akarja elősegíteni. Az újságíró szerint az Egyesült Államok politikája hátráltatja országának demokratizálódását, ezért nem volt hajlandó találkozni a washingtoni külügyminisztérium szakértőivel.
Vágólapra másolva!

Visszautasította az amerikai külügyminisztérium meghívását Akbar Gandzsi, az iráni ellenzéki mozgalom egyik legnépszerűbb alakja. A Pentagon szakértői Irán aktuális helyzetét szerették volna megvitatni vele, amire ő azért nem volt hajlandó, mert úgy véli, hogy az USA jelenlegi politikája nem segíti a demokrácia fejlődését Iránban.

Az iráni disszidens ugyanakkor elítélően nyilatkozott azon honfitársairól, akik elmentek a külügyminisztériumi megbeszélésre, mert szerinte ezek a találkozók aláássák az iráni ellenzéki erők hitelességét. Gandzsi szerint csak akkor szabadna tárgyalásokat kezdeni Washingtonnal a perzsa állam jövőjéről, ha az ellenzéki erők egységesen, egy nemzetközileg is elismert személy vezetésével ülnének le a tárgyalóasztalhoz.

Gandzsi korábban Washington iraki lépéseit is kritizálta: "Nem lehet egy országba úgy demokráciát vinni, hogy megtámadjuk azt" - mondta, majd hozzátette, hogy az iraki háború csak az iszlám fundamentalistáknak vált hasznára, és visszavetette a demokratikus folyamatokat a régióban.

A számos nemzetközi díjjal kitüntetett újságíró a washingtoni Georgetown Egyetemen, és az őt tiszteletbeli tagjává fogadó Pen Klub egyik összejövetelén is előadást tartott. Mint elmondta, nem mint az ellenzéki mozgalom vezetője, hanem mint újságíró látogatott el az Egyesült Államokba, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét az iráni börtönökben fogvatartott emberek sanyarú helyzetére.

Gandzsi amerikai programjában egy háromnapos éhségsztrájk is szerepelt: az ENSZ New York-i székháza előtti koplalásával tiltakozott a politikai aktivisták és értelmiségiek önkényes fogvatartásának gyakorlata ellen. Akciójához több tucat ember csatlakozott.