Szárazföldi hadműveletek várhatók Libanonban

Vágólapra másolva!
Az izraeli vezérkari főnök kilátásba helyezte pénteken, hogy szárazföldi hadműveleteket hajtanak végre Libanonban a szükségnek megfelelően, de korlátozott mértékben. Az izraeli hadsereg pénteken behívott több ezer tartalékost.
Vágólapra másolva!
A libanoni válság napról napra/nagyvilag/20060717alibanoni1.html

Dan Haluc az izraeli televízióban közvetített sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "mindenhol harcolni fognak a terroristák ellen". Végre fognak hajtani korlátozott szárazföldi hadműveleteket is olyan mértékben, ahogy az szükséges ahhoz, hogy kárt okozzanak a terrorizmusnak - mondta. A vezérkari főnök szerint a Hezbollah libanoni síita szervezet mintegy száz fegyveresét ölték meg a légi és tengeri offenzíva tíz napja alatt. Nem mondta el, ezt miként számították ki, de azt állította, hogy a Hezbollah nem közöl valós adatokat a veszteségeiről. A síita szervezet fegyveres szárnya, az Iszlám Ellenállás eddig tíznél kevesebb emberének elestét ismerte csak be.

Az izraeli hadsereg behívott pénteken több ezer tartalékost, hogy megerősítse a libanoni határ mentén, a Hezbollah síita szervezet elleni harchoz rendelkezésre álló erőit - közölte egy katonai forrás. A mozgósítás arra utalhat, hogy Izrael - túljutva a tervezés fázisán - esetleg már előkészíti Dél-Libanon szárazföldi erőkkel való megszállását. Magas rangú katonai tisztségviselők szerint az izraeli vezetés csütörtök este arról tanácskozott, hogy a hadsereg mekkora erővel hatoljon be Libanonba. Hozzátették, hogy addig fogják támadni a Hezbollah fegyvereseit, amíg a határtól 30 kilométerrel északra húzódó Lítáni folyó mögé nem szorítják őket. Ennek eredményeként a megszállt területen létrehoznának egy olyan újabb ütközőövezetet, amilyet Izrael 1982 és 2000 között tartott fenn Dél-Libanonban.