Sátorvárosokba menekülnek a libanoniak

Vágólapra másolva!
Eddig tízezer ember menekült el a kilenc napja izraeli légitámadások sújtotta Libanonból, és még több tízezren várnak arra, hogy elhagyhassák az országot. A harcok miatt otthonukat elhagyó libanoniak száma ugyanakkor meghaladja a félmilliót, az emberek rokonoknál és sátorvárosokban húzzák meg magukat. Az emberrablásaival az izraeli hadműveleteket kiváltó Hezbollah vezére szerint a csapások ellenére kitartanak, és csakis fogolycsere keretében adják ki a túszokat. A kilenc napja tartó harcoknak már összesen több mint 350 áldozata van - javarészt civilek.
Vágólapra másolva!

Péntekre virradóra újabb hajók érkeztek Libanonból a ciprusi Larnaca kikötőjébe fedélzetükön több ezer a válság elől menekülő emberrel. Az ENSZ által bérelt, ciprusi zászló alatt hajózó Serenade a világszervezet 200 munkatársát, családtagjaikat és 700 libanoni és különböző nemzetiségű - francia, német, svéd, holland, amerikai, brit - állampolgárt vitt Ciprusra. A Serenade-on kívül az amerikai USS Nashville és két brit hadihajó, valamint görög, olasz és indiai hajók szállítottak menekülőket Ciprusra. Kanada 7 hajót bérelt az evakuálására, és két hadihajóját is felkészítette, hogy szükség esetén a térségbe induljanak. A Libanonból távozni szándékozó, kanadai útlevéllel rendelkezők száma több tízezer lehet. A Libanonban élő külföldiek tömeges exodusa szerdán erősödött fel, a hét vége óta körülbelül tízezer ember hagyta el az országot.

Az egy hete tartó izraeli légi hadjárat gazdasági tekintetben 20 évvel vetette vissza "Kelet Svájcát", menekültek országává változtatva Libanont. Félmillióan hagyták el otthonukat, akik rokonaiknál, ismerőseiknél keresnek menedéket, vagy a bejrúti parkokban és kertekben rögtönzött sátortáborokba költöznek. Sokan a szomszédos Szíriába menekültek.

Hatalmas robbanás Bejrútban

Péntek reggel újult erővel támadta a libanoni célpontokat az izraeli légierő. Helyi lakosok szerint Bejrútban hatalmas robbanás hallatszott. Az al-Arabíja arab hírtelevízió szerint a légi támadás Bejrút déli része ellen irányult, ahol a Hezbollah síita szervezet erődített állásai is vannak. Az izraeli hadsereg a napokban már többször támadta ezeket. Bejrúton kívül csapást mértek a Bekaa-völgy keleti részében fekvő, Nabil-Sitre. A beszámolók szerint a harci gépek a települést és a városra néző hegyeket támadták. Áldozatokról még nincs értesülés.

A légierő előzőleg csütörtök este és éjszaka támadta Libanont - több órás napközbeni szünet után. A támadásokban többen életüket vesztették. Izraeli rakétatalálat ért többek között egy civil autót Szúrtól keletre. Csütörtök éjjel támadássorozatot intéztek Nabatije és Szaida (Szidón) térségében. A Bejrúttól 40 kilométerre délre fekvő tengerparti tértségben főként utakat és hidakat céloztak. Több hullámban bombázták Libanon északkeleti részén a Baalbeket és Hermelt összekötő völgyet. Bejrút déli, síita külvárosait, a Hezbollah fellegvárát három hullámban támadták éjszaka a harci gépek, a városrészt az elmúlt napok támadásaiban gyakorlatilag rommá lőtték.

Több mint 350 halott

Csütörtökig több mint 350 ember vesztette életét a libanoni válságban. A legtöbb áldozat libanoni állampolgár, az izraeliek július 12 óta tartó offenzívája 327 ember halálát okozta. Izraelben 29 halálos áldozata van az emberrablásaival a légi csapásokat kiprovokáló Hezbollah rakétatámadásainak. Legutóbb csütörtök éjjel vesztették életüket izraeli katonák, akik azon a két helikopteren ültek, amelyek összeütköztek a libanoni határ közelében. A libanoni hadműveletekkel párhuzamosan folyó Gázai övezetbeli harcokban közel százan haltak meg.

A sorozatos légi csapások és a földi rakéta- és gránáttűz ellenére az izraeli hadseregnek még nem sikerült ellenőrzése alá vonni a határ menti térséget. Nem tudták megsemmisíteni a Hezbollah gerilláinak fegyverarzenálját sem, csütörtökön ugyanis újra több rakétát lőtt ki a szervezet észak-izraeli városokra. Haifát és Nahariját, Kirjat-Smonát érte rakétatalálat, utóbbi településen heves tűz ütött ki egy becsapódó lövedék nyomán. Saul Mofáz izraeli közlekedési miniszter csütörtökön azt mondta, a légitámadásokban a Hezbollah katonai kapacitásának 50 százaléka megsemmisült, ezt a síita szervezet azonban cáfolta.

Átvenné a kezdeményezést a Hezbollah

Izrael kisebb szárazföldi akciókat már végrehajtott a határ mentén - legutóbb csütörtök este akkor két izraeli katona meghalt egy, a Hezbolhah fegyvereseivel vívott összecsapásban -, a sokak által emlegetett szárazföldi bevonulás azonban még várat magára. Libanon ugyanakkor hivatalosan közölte, ellent fognak állni az izraeli megszállásnak. "A libanoni hadsereg ellen fog állni, megvédi az országot, és bebizonyítja, hogy olyan hadseregről van szó, amely tiszteletet érdemel" - mondta az al-Dzsazírának nyilatkozó Eliász Murr libanoni védelmi miniszter.

A Hezbollah vezére csütörtökön azt állította, hogy a szervezet vezetése továbbra is sértetlen - a szervezet bunkerére mért izraeli légicsapás ellenére is -, a támadások nem törték meg őket, és vannak még rakétáik is. A szervezet "kiállta a csapást", és arra felkészültek, hogy átvegyék "a kezdeményezést", "néhány meglepetéssel" - mondta Hasszan Naszrallah, az al-Dzsazírának. A vezér közölte, a foglyul ejtett két izraeli katonát csakis fogolycsere keretében hajlandók elengedni.

MTI/[origo]