Őssejtek miatt fanyalodott vétózásra Bush

Vágólapra másolva!
Megvétózta az őssejtkutatások tilalmát feloldó törvényt George W. Bush amerikai elnök. Ez volt Bush első vétója 5 éves elnöksége alatt, amivel közel 200 éves rekordot állított be.
Vágólapra másolva!

Elnöksége alatt eddig egyetlen törvényt sem vétózott meg George W. Bush amerikai elnök, szerdán mégis útját állta a kongresszus által is megszavazott, az őssejtkutatások tilalmát feloldó jogszabálynak - írja a BBC. A törvény "olyan morális határokat feszeget, amit társadalmunknak tiszteletben kell tartania, úgyhogy vétóztam" - indokolta döntését Bush.

A BBC által idézett közvéleménykutatások szerint az amerikaiak többsége támogatja az őssejtkutatást, amely reményt adhat sok, krónikus betegségben szenvedő embernek a gyógyuláshoz. A kongresszus ugyan az elnöki vétó ellenére is kiküzdhette volna a törvény elfogadását, az ehhez szükséges kétharmados többség azonban nem volt meg.

Bush egyébként nem számít nagy vétózónak. Ő volt az első olyan amerikai elnök az 1825-29-ig hivatalban lévő John Quincy Adams után, aki vétózás nélkül húzott ki négy évet elnökként. Így mostani vétójával közel 200 éves vétómentes rekordot állított be.

Az őssejtkutatás tilalma az Egyesült Államokban azt jelenti, hogy állami intézményekben nem szabad létrehozni új embrionális őssejt-tenyészeteket, és csak a már néhány éve meglévőkkel lehet kísérletezni. Számos amerikai kutató szerint ez komoly hátrányt jelent az ázsiai és európai kutatócsoportokkal való versenyben, akiket nem kötnek ilyen korlátozások, és egyre tisztább sejtvonalakat állítanak elő.