Bush szerint Szíria megpróbál visszatérni Libanonba

Vágólapra másolva!
A legújabb közel-keleti válság arra enged következtetni, hogy Szíria megpróbál "visszatérni Libanonba" - vélekedett kedden George Bush amerikai elnök. Szíria 28 év után, nemzetközi nyomásra tavaly vonult ki Libanonból.
Vágólapra másolva!

"Fennáll a gyanú, hogy a Hezbollah (Izrael elleni) támadásai által teremtett bizonytalanság arra ösztönözhet többeket Libanonban, hogy visszahívják Szíriát az országba" - mondta az amerikai elnök Washingtonban, újságíróknak nyilatkozva. Hozzáfűzte, hogy ez ellentétes az Egyesült Államok és az ENSZ politikájával. "A mi érdekünk az, hogy Szíria maradjon kívül Libanonon, s hogy a jelenlegi bejrúti kormány tovább éljen" - nyomatékosította Bush.

Az amerikai elnök azt követően nyilatkozott, hogy tájékoztatta a kongresszus tagjait a G8-csoport szentpétervári csúcstalálkozójáról. Bush egyértelműen a Hezbollahra hárította a felelősséget a közel-keleti erőszak kiújulásáért.

Szíria nemzetközi nyomásra tavaly vonult ki Libanonból 28 évig tartó katonai jelenlét után. A radikális iszlám libanoni Hezbollah ellen zajló izraeli hadművelet egy hete tart. A Hezbollah válaszul naponta rakétákkal lövi az észak-izraeli településeket.