Bush nevetett az elszólásán, Blair nem örülhet

Vágólapra másolva!
Bush elnök állítólag csak nevetett, amikor megtudta, hogy "szarkeverős" megjegyzése bejárta a világsajtót, a véletlenül rögzített beszélgetés másik résztvevője, Tony Blair ugyanakkor kevésbé lehet vidám. Bush már-már lekezelően bánt vele, például a világkereskedelmi helyzetnél még az ajándék pulóvert is fontosabbnak tartotta.
Vágólapra másolva!

"Hali, Blair" - így köszöntötte az éppen ebédelő George W. Bush amerikai elnök brit kollégáját, amikor az odahajolt székéhez a szentpétervári G8-csúcstalálkozón. Bushnak a jelek szerint nagyon ízlett az orosz vendéglátók főztje, mert jóízűen csámcsogva, lazán válaszolgatott Blair felvetéseire, többször is félbeszakítva őt.

A brit miniszterelnököt bírálói már eddig is Bush ölebjének titulálták, és a szemükben most tovább erősödhetett ez a kép. Bush falatozgatott, Blair pedig mellette álldogált, és több ötletét is elutasította. Igaz, megköszönte viszont neki az ajándékba adott pulóvert, amelyet Blair saját maga választott.

Blair a pulóver helyett inkább a világpolitika aktuális kérdéseiről - a világkereskedelmi tárgyalásokról és a libanoni helyzetről - kívánt egyeztetni az amerikai elnökkel. A brit kormányfő többször is jelezte neki, hogy szívesen elmenne a Közel-Keletre, hogy segítsen az izraeli-libanoni konfliktus rendezésében, Bushnak azonban nem tetszett az ötlet, és két falat közben közölte, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter fog menni.

A libanoni helyzet kapcsán hangzott el az a nagy visszhangot kiváltó mondat is, hogy Bush szerint a Hezbollah a felelős a "szarkeverésért", éppen ezért rá kell venni Szíriát, hogy fogja vissza a Hezbollah erőit. Ezt követően Kofi Annanról és Szíriáról folyt tovább a beszélgetés, majd amikor Blair átment Bush székének másik oldalára, meglepve vette észre, hogy az egyik asztali mikrofon működik, ezért gyorsan kikapcsolta azt, és ezzel megszakadt a felvétel.

Az állam- és kormányfők tudták ugyan, hogy a sajtó fotózhatja őket a közös ebéd alatt, arra azonban nem számítottak, hogy bekapcsolt mikrofonok is lesznek, vagyis a kínos incidensért egyértelműen a szervezők tehetők felelőssé - mondta el az [origo] kérdésére Görög Ibolya protokollszakértő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikus is ember, aki ebéd közben ugyanúgy büföghet vagy csámcsoghat, mint bárki más, éppen ezért sem szép dolog az étkező vezetők elé mikrofont tenni.

Bush állítólag csak nevetett, mikor megtudta, hogy az egész beszélgetést rögzítették. "Megmutattuk neki a felvételt, mire az ég felé nézett, és egy nagyot nevetett" - mondta Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője. Bushsal egyébként csak hazafelé, az elnöki különgépen tudatták, hogy a szarkeverős mondat bejárta az egész világsajtót.