Phenjan fütyül a BT elítélő határozatára

Vágólapra másolva!
Észak-Korea "a legcsekélyebb mértékben sem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek" az ENSZ BT határozatát, amely a kommunista ország rakétakísérletei ítélte el. A határozat felszólítja az ENSZ-tagországokat, hogy akadályozzák meg az Észak-Koreába irányuló rakéták vagy rakétákkal kapcsolatos cikkek és anyagok exportját.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea visszautasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szombati határozatát, és tovább folytatja rakétaprogramját - közölte a kommunista ország külügyminisztériuma. "Köztársaságunk élesen elítéli, és határozottan visszautasítja az ENSZ BT határozatát, az Egyesült Államok ellenséges politikájának a termékét, és a legcsekélyebb mértékben sem tekinti azt magára nézve kötelező érvényűnek" - idézte vasárnap a KCNA hírügynökség a phenjani külügyi tárca közleményét. Észak-Korea "minden lehetséges módon és eszközzel fokozni fogja önvédelmi célzatú elrettentő képességét, miután az Egyesült Államok ellenséges magatartásának köszönhetően a helyzet elérte a legsúlyosabb stádiumot" - áll a közleményben.

Az észak-koreai rakétakísérleteket elítélő határozatot Japán és Dél-Korea üdvözölte, Kína pedig Phenjan hathatalmi tárgyalásokhoz való visszatérését sürgette. A BT-határozat "a nemzetközi közösség határozott üzenetét tartalmazza" - fogalmazott Aszo Taro japán külügyminiszter egy közleményben. Egyben határozottan felhívta Észak-Koreát, hogy hajtsa végre a dokumentumban foglalt intézkedéseket. Az Egyesült Államok szerint az Észak-Koreáról elfogadott határozat egyértelmű üzenet Iránnak is: a tény, hogy a BT egységes volt a rakétaprogram ügyében, "nagyon fontos jelzés" minden olyan országnak, amelyek a tömegpusztító fegyverek terjedésében érdekeltek, miként Irán is - mondta John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet.

Az egyhangúlag elfogadott, 1695-ös számú BT-határozat azt követeli Phenjantól, hogy függessze fel ballisztikus rakétaprogramjával összefüggő minden tevékenységét. Felszólítja az ENSZ-tagországokat, hogy akadályozzák meg az Észak-Koreába irányuló rakéták vagy rakétákkal kapcsolatos cikkek és anyagok exportját, illetve az onnan érkező hasonló importot. Követeli továbbá, hogy Phenjan térjen vissza a rakétaprogramjával foglalkozó hathatalmi tárgyalásokhoz, és a lehető leggyorsabban ismét csatlakozzon az atomsorompó-egyezményhez.