Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az állatkerteket is terrortámadástól féltik az USA-ban

Vágólapra másolva!
Egy kisvárosi bolhapiac, egy kengururezervátum, valamint egy alabamai állatsimogató is szerepel azon a listán, melyen az Egyesült Államokban található potenciális terrorista célpontokat gyűjtötték össze. A belügy szerint nem jó a 77 000 nevet felsoroló lista, a címek közel felét már ki is húzták.
Vágólapra másolva!

Értetlenül fogadta az amerikai Alabama államban található kisállatkert és állatsimogató tulajdonosa a hírt, hogy intézménye felkerült a terrorcsapás veszélyével fenyegett objektumok listájára. Az emu csípése a legnagyobb veszély, ami az idelátogatókat fenyegeti - mondták az üzemeltők a Guardiannek.

A National Asset Database című listát a szövetségi államoknak kellett összeállítaniuk a belügyminisztérium utasításai alapján és olyan helyeket kellett felsorolniuk, amelyek terrortámadások célpontjai lehetnek. Egy most lezárult vizsgálat azonban arra jutott, hogy lajstromba vett 77 000 objektum többségének veszélyeztetettsége legalábbis "nem tűnik nyilvánvalónak": 32 000 tételt máris kihúztak, és csak 11 000 ment át az első szűrőn.

Az eredeti összeírás alapján Indiana államot fenyegeti a legnagyobb veszély: itt összesen 8591 potenciális terrorista célpontot vettek nyilvántartásba, s ezzel New Yorkot is megelőzték, ahol 5687 veszélyeztetett célpontot szedtek össze. A lista jelentőségét az adja, hogy ez alapján osztják szét azt a több százmillió dolláros összeget, melyet az Egyesült Államok a terrorveszély csökkentésére szán, és e lista alapján hoznak döntést arról is, hogy a New Yorknak és Washingtonnak szánt összegekből 40 százalékot átcsoportosítanak - többek között Nebraska, Kentucky, Louisana és más kisebb államok számára.

A leginkább kifogásolt adatsorokat összeállító államok azzal védekeznek, hogy a szövetségi belügyminisztérium nem adott világos utasításokat arra, pontosan milyen céllal szedjék össze a helyeket. A belügyminisztérium viszont a most lezárt vizsgálat után sem érzi kínosnak az esetet, de az eredeti listát csak afféle kiindulási pontként tervezik kezelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről