Végleg iszlamista kézbe került Mogadishu

Vágólapra másolva!
Az utolsó szakadár világi hadurat is megadásra kényszerítették az iszlám milíciák, és ezzel a teljes szomáliai főváros a kezükre került, jóllehet a város elfoglalását már június elején is bejelentették. A két napig tartó harcokban több mint 140-en haltak meg. Az USA szerint a milíciák az al-Kaida támogatását élvezik, és fennáll a veszélye egy, az afganisztánihoz hasonló állami berendezkedés kialakulásának Szomáliában. Az ENSZ békefenntartók kiküldését fontolgatja.
Vágólapra másolva!

Két napja indult az a támadás, melyet az Iszlám Bíróságok Szövetsége (UIC) nevű, iszlám szélsőségesekből álló csoport indított az utolsó még kitartó szakadár világi hadúr, Abdi Haszan Avale Kejdiid és több száz harcosa ellen, akik a főváros déli részét tartották uralmuk alatt. Az iszlamisták ugyanakkor június elején már egyszer bejelentették, hogy elfoglalták a fővárost. A harcok végén a Kejdiidhez hű harcosok átadták kézifegyvereiket és nehézfegyverekkel megrakott teherautóikat, cserébe amnesztiát ígértek nekik. Kejdiid - unokatestvére, Szalad Ali közlése szerint - elmenekült Mogadishuból az onnan 150 kilométerre fekvő Baidoába, az ideiglenes kormány székhelyére.

Szomáliában Mohammed Sziad Barré diktátor 1991-es elűzése óta nincs hatékonyan működő központi kormány, és a kelet-afrikai ország különböző területei a helyi milíciák és az azokat vezető hadurak ellenőrzése alatt állnak. Az egymással is szövetkező hadurak nem ismerték el a szomszédos állam, Dzsibuti által 2000-ben szervezett konferencián megalakult ideiglenes nemzeti kormányt, sem az ugyanott létrehozott parlamentet. Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb jelentőségre tett szert az Iszlám Bíróságok Szövetsége nevű radikális iszlám szervezet, mely számos katonai siker után most a fővárost is elfoglalta a haduraktól, és az ország területének több mint húsz százalékát tartja ellenőrzés alatt.

Megfigyelők szerint az iszlám bíróságok előretörése az átmeneti kormányt is egyre inkább jelentéktelenségre kárhoztatja, és felerősíti azokat a félelmeket, hogy az Afrika szarván elterülő ország az afganisztáni tálibok példáját követve az al-Kaida prédájává válik. Egyelőre nem világos, hogy az iszlám bíróságok mennyire osztják az afganisztáni tálibok szélsőségesen fanatikus ideológiáját. Ők maguk visszautasítják az Egyesült Államok vádját, miszerint kapcsolatban állnak a nemzetközi terrorszervezettel. Mindenesetre a németországi labdarúgó-világbajnokság alatt több mérkőzés közvetítésének megtekintését erőszakkal megakadályozták - eközben két személy életét vesztette

A főváros lakosai egyelőre bizakodóak, hiszen a hadurak távozásával megszabadulnak a védelmi pénzek fizetésének kötelezettségétől, ami máris megmutatkozott az élelmiszerárak csökkenésében. Az ENSZ különmegbízottja, Jan Egeland helyszíni szemléje után közölte, reméli, hogy a nemzetközi segélyszervezetek mihamarabb visszatérhetnek Mogadishuba, hogy folytathassák humanitárius tevékenységüket. Egeland az iszlám milíciák vezetőivel is találkozott, majd a BBC-nek elmondta: úgy tűnik, hogy a hadurak elűzése után javult a biztonsági helyzet a szomáliai fővárosban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan megtárgyalja azt a brit javaslatot, mely a szomáliai fegyverszállítási embargó feloldását és afrikai békefenntartó csapatok térségbe küldését javasolja.

[origo]/MTI