Nyugtatgatta Göncz Kingát szlovák kollégája

Vágólapra másolva!
A jövőben határozott elhatárolódást vár a magyarellenes kijelentésektől Göncz Kinga magyar külügyminiszter új szlovák kollégájától, aki első hivatalos útján Magyarországon járt. Ján Kubis szerint az új szlovák kormányt a konkrét lépései alapján kell megítélni, nem pedig egyes pártpolitikusok megnyilvánulásai alapján. A szlovák fél a Pozsonyban magyar turistacsoportokat ért hatósági túlkapások ügyében csak annyit ígért, hogy a magyarok ellen indított rendőrségi eljárást minél hamarabb lezárják.
Vágólapra másolva!

Az új kormány konkrét lépései, illetve a pár nap múlva véglegessé váló kormányprogram alapján ítéljék meg az új szlovák kormányt - ezt kérte kedden az új szlovák külügyminiszter, Ján Kubis, akinek első hivatalos útja Magyarországra vezetett. A politikus, aki láthatóan örült az első nemzetközi szereplését kísérő sajtóérdeklődésnek, ezzel főként a szlovák kabinetbe bekerült ultranacionalista Ján Slota magyarellenes kijelentéseivel kapcsolatos aggodalmakat próbálta eloszlatni, és többször elismételte: ezek a megnyilvánulások személyes, illetve pártpolitikai vonalon elhangzott kijelentések voltak.

A szlovák külügyminiszter tárgyalt magyar kollégájával, Göncz Kingával, aki "kifejezetten kérte" kollégájától: ha a jövőben ilyen kijelentések hangzanának el, akkor ezektől határolódjanak el és tegyék egyértelművé, hogy ez nem a kormány álláspontja. Kubis erre ígéretet is tett a kétoldalú külügyminiszteri találkozón, és többször hangsúlyozta: egy modern, demokratikus, európai értékek alapján álló kormányprogramot akarnak megvalósítani.

Megemlítette, hogy jó gyakorlatnak tartja, amikor egy kormányzat munkáját az első 100 nap után ítélik meg, reményei szerint ennyi idő elteltével az új szlovák kormányról is pozitív vélemény alakul majd ki. Újságírói kérdésre sem tudott ugyanakkor olyan konkrét elképzelésekről vagy "érdemi gesztusról" beszámolni, amelyek megakadályoznák, hogy a jövőben olyan magyar- és idegenellenes kijelentéseket tegyenek politikusok, mint a mostani választási időszakban.

Nincs vége a magyar turisták ügyének

A két külügyminiszter megbeszélésén konkrét esetekről is szó esett, így mindketten a Pozsonyban magyar turistacsoportokat ért hatósági túlkapások ügyének mielőbbi rendezését említették. Kubis ezzel kapcsolatosan azt mondta, "nem tekintik politikai ügynek" azt, ami az idegenvezetést szabályozó előírások megszegése miatt több órára őrizetbe vett magyarokkal történt.

Az új külügyminiszter hozzátette: mindent megtesz azért, hogy a még le nem zárt szlovák rendőrségi eljárás minél hamarabb lezáruljon. Szerinte két szomszédos állam életében előfordulhatnak ilyen egyedi esetek, de nem szabad, hogy ezek "megterheljék a kapcsolatukat", amelynek egyébként sem szabad csak a kisebbségi kérdésekre leszűkülni. Göncz Kinga szerint Magyarország akkor fogja lezártnak tekinteni az ügyet, ha a rendőrségi vizsgálat befejeződik.

Göncz Kinga és Ján Kubis megbeszélésén szó volt Bős-Nagymaros ügyének "aktivizálásáról" is, ezenkívül a szlovák fél bejelentette: 40 millió koronával járul hozzá a szlovák-magyar határfolyón, az Ipolyon átívelő híd elkészüléséhez, és arra kérik a magyar kormányt, hogy hasonlóképpen járuljon ehhez hozzá. A visegrádi négyek jövőbeni együttműködéséről is szó volt, a V4-ek soros elnökségét Magyarországtól vette át július 1-ével Szlovákia. A tervek szerint miniszterelnöki szintű találkozóra is sor kerül pár hét múlva: Robert Fico szlovák miniszterelnök nyár végén vagy szeptemberben találkozna Gyurcsány Ferenccel.

Június végén az előre hozott szlovákiai választáson az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű párt győzött, amely a nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimir Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) nevű párttal alakított kormányt. Az SNS az oktatási, az építésügyi és régiófejlesztési, valamint a környezetvédelmi tárcát kapta meg, Meciarék pedig az igazságügyi és a földművelésügyi minisztérium vezetőit adják. A két kifogásolt párt - melynek vezetői, Slota és Meciar nem tölt be kormánytisztséget - tehát többek között azokat a tárcákat irányítják, amelyek a Dzurinda-kormányban a Magyar Koalíció Pártjához tartoztak.

Gergely Zsófia