Irán tovább tárgyalna az urándúsítás felfüggesztéséről

Vágólapra másolva!
Összességében elfogadhatónak találja a hatok javaslatát Irán, de úgy véli, hogy tárgyalni kell az urándúsítás előzetes felfüggesztésének feltételeiről - közölte Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója elfogadhatónak tartja a hatok javaslatát országa urándúsításának szabályozására, ám továbbra sem sietteti a probléma megoldását. Szerinte még sok időre van szükség, mire megfelelő megoldást találnak. Hozzátette: még ha vannak is tisztázandó elemek, a hat ország (öt állandó BT-tag plusz Németország) által Iránnak tett együttműködési javaslatnak van egy központi része, amely elfogadható Teherán számára.

A tisztviselő Irán brüsszeli nagykövetségén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem lát semmi okot a borúlátásra, viszont több időt kell hagyni a tárgyalásokra. "Minden kérdést meg kell vitatni és minden aggályt meg kell vizsgálni. Előbb a kétértelmű pontokat kell felszámolni ahhoz, hogy megkezdődhessenek a komoly tárgyalások" - fejtette ki Laridzsáni.

Az iráni főtárgyaló a nap folyamán találkozott Brüsszelben Javier Solanával, az unió külpolitikai főképviselőjével, aki majd szerdán Párizsban ad tájékoztatást az elhangzottakról az amerikai, brit, francia, kínai, német és orosz külügyminiszternek.