Irakban elfogták a lengyel haditudósító gyilkosát

Vágólapra másolva!
Irakban elfogták egy kisebb, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terroristacsoport főnökét, akinek valószínűleg köze volt Waldemar Milewicz lengyel televíziós újságíró, haditudósító két évvel ezelőtti meggyilkolásához - jelentette be kedden Varsóban Radoslaw Sikorski lengyel nemzetvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A 38 esztendős Szalah Habbászt a lengyel katonai titkosszolgálat információi alapján kerítették kézre az iraki biztonsági erők. Öt-nyolcfős terroristacsoportja Bagdadtól délre, a Bagdad és Hilla közötti úton pokolgépes merényleteket szervezett konvojok és gépjárművek ellen, továbbá felelős iraki és külföldi személyek elrablásáért és meggyilkolásáért. Szaddám Huszein uralma idején Habbász a kormányzó Baasz párt tagja volt.

Azzal gyanúsítják, hogy az ő csoportja ölte meg 2004. május 7-én a népszerű lengyel televíziós újságírót, a lengyel híradó munkatársát, Waldemar Milewiczet és vele együtt az algériai Moumir Bouamrane-t, aki szintén a lengyel közszolgálati televízió munkatársa volt. Habbászt teszik felelőssé két amerikai katonának a közelmúltban történt elrablásáért és meggyilkolásáért is.

A lengyel televízió stábjának autójára Bagdadtól 30 kilométernyire, Mahmudíja és Iszkandríja között félúton zúdult gyilkos gépfegyvertűz, amelyben megsebesült egy operatőr, Jerzy Ernst is. A stáb éppen az iraki lengyel kontingens Babilon-táborába igyekezett. Milewicz az egyik legnépszerűbb lengyel televíziós újságíró, haditudósító volt, tudósított egyebek között Boszniából, Csecsenföldről, Koszovóból, Abháziából, Ruandából, Kambodzsából, Szomáliából, Etiópiából, Irakból és nagyon sokszor a Közel-Keletről. Számos hazai és nemzetközi díjat kapott.

Habbász kihallgatásáról Sikorski a vizsgálat érdekeire való tekintettel nem közölt részleteket. Az iraki lengyel kontingenstől származó értesülések szerint köze lehetett egy 30 éve Irakban élő lengyel nő, Teresa Borcz 2004 októberi elrablásához is. A nőt később, 2004 novemberében fogva tartói elengedték.

A miniszter elmondta, hogy amikor az iraki belbiztonsági erők az elfogott terroristát hétfőn Bagdad felé szállították, a konvoj közelében felrobbant egy rejtett akna, amely megölt egy iraki rendőrt, másik kettőt pedig megsebesített. A fogoly korábban megpróbálta megvesztegetni őrzőit, 100 ezer dollárt ígérve nekik elengedéséért cserébe.

Irakban az elmúlt három évben 21 lengyel vesztette életét: a lengyel kontingens 17 katonája, a GROM különleges terrorellenes alakulat két volt kommandósa (akik egy amerikai őrző-védő cégnek dolgoztak), valamint a két újságíró, Milewicz és Bouamrane.