Folytatják harcukat a csecsen felkelők

Vágólapra másolva!
Samil Baszajev halála után is folytatják az Oroszország elleni szent háborút a csecsen felkelők - jelentették be csecsen szélsőségesek kedden. A legbefolyásosabb csecsen lázadóvezér megölését üdvözölte az Egyesült Államok és az Európai Unió is.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az Oroszország ellen szent háború Samil Baszajev halála után is - közölte kedden Movladi Udugov, a csecsen felkelők szóvivője.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője hétfőn jelentette be, hogy az FSZB különleges akciójában Ingusföldön likvidálták a 2004-es véres beszlani iskolafoglalás kitervelését magára vállaló Baszajevet és még tizenkét csecsen gerillát.

"Ha valóban arról az emberről van szó, aki parancsot adott a beszlani gyermekek megölésére, azt gondolom, rászolgált erre" - mondta Bush hétfőn a washingtoni Fehér Házban. Hozzátette: az amerikai hatóságok még adatgyűjtést folytatnak annak megerősítésére, hogy valóban Baszajevet ölték-e meg az előző éjjel végrehajtott ingusföldi akcióban.

Előzőleg az Európai Unió is üdvözölte a legbefolyásosabb csecsen lázadóvezér megölését. "Samil Baszajev állt számos szörnyű bűncselekmény, köztük a beszlani iskolafoglalás mögött" - mondta hétfőn Cristina Gallach, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Javier Solanának a szóvivője, hozzátéve, hogy az unió mindig is fellépett mindenféle terrorcselekmény ellen.