A Bitiqi fivérek halálának kivizsgálását követeli az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Washington felszólította kedden a szerb hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a nyomozást a koszovói válság idején meggyilkolt, amerikai állampolgársággal rendelkező Bitiqi fivérek ügyében. A három férfi 1999-ben lépett be a Koszovói Felszabadítási Hadseregbe (UCK). A Jugoszlávia elleni NATO-támadások után őrizetbe vették őket, majd röviddel szabadulásuk tervezett ideje előtt ismeretlen okból kivégezték őket.
Vágólapra másolva!

A Michael Polt, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete által közzétett közlemény ugyanazon a napon jelent meg, amikor Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök megkezdte látogatását az Egyesült Államokban, a koszovói státuskérdést érintő diplomáciai offenzíva utolsó állomásán.

Ilija, Mehmet és Agron Bitiqi holttestét 2001-ben találták meg a kelet-szerbiai Petrovo Selóban fellelt tömegsírban. Polt emlékeztet arra, hogy folyik ugyan a nyomozás a Bitiqi fivérek megölése ügyében, három gyanúsítottat is elfogtak, de mind ez idáig - hét évvel a gyilkosság után - vádat sem emeltek a tettesek ellen. A nagykövet szerint mihamarabb felelősségre kell vonni a tetteseket, "függetlenül attól, hogy kihez vezet el a nyomozás".

Az albán nemzetiségű Bitiqi fivérek az Egyesült Államokban születtek, New Yorkban éltek a koszovói válság előtt. A konfliktus idején, 1999-ben beléptek a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű albán gerillaalakulatba. A szerb hatóságok a Jugoszlávia elleni NATO-hadjárat után vették őket őrizetbe a külföldiek tartózkodására vonatkozó törvények megsértése miatt. Másnap mindhármukat 15 nap börtönre ítélték, de négy nappal a büntetés lejárta előtt a dél-szerbiai Prokupljéból Petrovo Selóba vitték és kivégezték a három testvért.

A háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság csak az idén márciusban rendelt el nyomozást. Belgrádi sajtóértesülések szerint az ügyészség rendőröket gyanúsít a bűntény elkövetésével.