Meghalt egy kanadai katona Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció újabb katonája vesztette életét vasárnap Afganisztán déli részén tálibok harcosokkal vívott összecsapásban - jelentette be Tamara Lawrence hadnagy, az amerikai erők egyik szóvivője. Szombaton egy spanyol katona vesztette életét az országban.
Vágólapra másolva!
Veszélyesebb helyre küldik a magyar katonákat/nagyvilag/20060628afgan.html

A szóvivő nem árulta el, hogy milyen nemzetiségű a katona, aki a dél-afganisztáni Kandahár tartomány Pandzsvaji körzetében esett el ellenséges tűzben, a kanadai védelmi minisztérium viszont bejelentette, hogy kanadai katona esett el a dél-afganisztáni harcokban.
Ő volt a 17. kanadai, aki 2001 vége óta elesett Afganisztánban.

A térségben szombaton kezdődött meg a fegyveres összecsapás, amely még vasárnap is folytatódott. Szombaton két kanadai katona és az afgán kormányhadsereg egy katonája sebesült meg a tűzpárbajban, a tálibok tizenöt embert veszítettek.

Mintegy 2300 kanadai katona teljesít szolgálatot Kandahár tartományban, a délkelet-ázsiai ország egyik legveszélyesebb térségében. Kelet- és Dél-Afganisztánban jelenleg is zajlik a Mountain Thrust (Hegyi Előrenyomulás) elnevezésű harcászati művelet, amely az amerikai vezetésű koalíciós erők és az afgán hadsereg legnagyobb hadművelete a tálibok kormányának 2001 végi megdöntése óta.

Afganisztánban az utóbbi három hónapban több mint 1100 ember esett el harcokban, vagy vált merényletek áldozatává. Idén hatvanöt külföldi katona vesztette életét Afganisztánban harci cselekmények vagy balesetek következtében. Az áldozatok közül négyen a NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF), a többiek (főleg amerikai, brit és kanadai katonák) az Egyesült Államok vezette koalíció (Enduring Freedom) kötelékében teljesítettek szolgálatot.

Szombaton út mentén elhelyezett pokolgép robbanása következtében négy spanyol katona megsebesült, ötödik társuk pedig meghalt Afganisztán nyugati részén. Az országban 680 spanyol katona vesz részt a nemzetközi békefenntartó misszióban. Központi támaszpontjuk az ország északnyugati szélén fekvő Herát városban van.