Vágólapra másolva!
Valenciába látogatott szombaton XVI. Benedek pápa, ahol a Jesús utcai metróbaleset színhelyén az áldozatokért imádkozott. Ezen kívül beszélt arról, hogy az elvilágiasodás folyamata destabilizálja az egyházat, és a melegházasságokról is szólt.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa támogatásáról biztosította szombaton Valenciában a spanyol társadalom "gyors elvilágiasodására" panaszkodó spanyol püspököket. Úgy vélekedett, hogy az elvilágiasodás folyamata destabilizálja az egyházat, mert megzavarja az egyszerű hívő emberek gondolkodását. Az elvilágiasodás olykor még a keresztény közösségek belső életét is érinti - állapította meg a spanyol püspökökhöz intézett szózatában. Mindazonáltal bizakodásának adott hangot, mert "Spanyolországban olyan mélyek a kereszténység gyökerei, hogy az ország bizonyosan túl fog jutni nehézségein".

A katolikus egyházfő szombaton érkezett a Földközi-tenger partján, a Costa del Azahar térségében fekvő kikötővárosba, Spanyolország harmadik legnagyobb városába. Mintegy 26 órásra tervezett látogatását a katolikus családok ott zajló nemzetközi találkozójához időzítette. Ez a találkozó voltaképpen egy a Vatikán szervezésében zajló kilencnapos kongresszus, amelyen a családi értékekről tanácskoznak a részvevők. Az esemény csúcspontja a pápa vasárnapi szabadtéri miséje.

A spanyol szocialista kormány kihívta maga ellen a Vatikán neheztelését egy sor liberális reformmal, köztük a melegházasságok engedélyezésével. A katolikus egyházfő mindjárt érkezésekor, a repülőtéren kitért arra, hogy "a család páratlan intézmény az isteni tervben, és az egyház nem nyilváníthatja ki és hirdetheti elégszer annak alapvető jelentőséget". Amikor újságírók a melegházasság intézményéről kérdezték, kijelentette: "a férfi és a nő van egymásnak teremtve, és képes jövőt adni az emberiségnek".

A repülőtérről első útja a Jesús utcai metróállomásra vezetett, ahol egy szerelvény kisiklott a héten, 42 ember halálát okozva. XVI. Benedek imádkozott a halálos áldozatok lelki üdvéért és a sérültek felépüléséért. A szentatya találkozott később a valenciai székesegyházban a halálos áldozatok hozzátartozóival. Tízezrek köszöntötték az egyházfőt a kelet-spanyolországi város utcáin.