Mexikóban nem folytatódik a balos térnyerés

Vágólapra másolva!
A jobboldali jelölt nyerte - ha szűken is - a mexikói elnökválasztást. Az újraszámlálás végleges eredményei szerint Felipe Calderón 0,57 százalékos előnyt szerzett Andrés Manuel López Obrador előtt - aki azonban megfellebbezi az eredményt. Mexikó ezzel nem csatlakozott azon latin-amerikai országokhoz, amelyekben sorra a baloldali jelöltek futottak be elnökként az utóbbi években.
Vágólapra másolva!

Felipe Calderón, a kormányzó Nemzeti Akciópárt (PAN) jelöltje nyerte meg a vasárnap tartott mexikói elnökválasztást a hivatalos eredmény szerint is. A Szövetségi Választási Intézet (IFE) a leadott szavazatok száz százalékának összesítése után, csütörtökön közölte, hogy Calderón a voksok 35,88 százalékát szerezte meg, a rivális baloldali jelölt, a Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) által indított Andrés Manuel López Obrador pedig 35,31 százalékos eredménnyel a második helyre szorult. A különbség mindössze 0,57 százalékpont - körülbelül 236 ezer szavazat.

Az IFE által hétfőn közölt előzetes eredmény szerint Calderón a szavazatok 36,38, López Obrador pedig 35,36 százalékát szerezte meg, a különbség 1,04 százalékpont volt. Ezt az eredményt a leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése után hirdették ki.

López Obrador csütörtökön közölte, hogy a választásokon tapasztalt szabálytalanságok miatt megfellebbezik az eredményt a szövetségi választási bíróságnál, amelytől a szavazatok újraszámlálását fogják kérni. A bíróságnak legkésőbb augusztus 31-ig kell döntést hoznia és szeptember 6-ig ki kell hirdetnie a hivatalos végeredményt.

A hivatalos eredmény ismeretében a 43 éves Calderón azt mondta, hogy nagyon elégedett és hálás Mexikó népének. Egyúttal megismételte, hogy a nemzeti egység és megbékélés kormányát kívánja létrehozni, és ebben helyet kínált baloldali ellenfelének is.

Az elnökválasztással egy időben tartott parlamenti választásokon egyik pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie sem a szenátusban, sem a képviselőházban, de a relatív többséget a Nemzeti Akciópárt szerezte meg mindkét házban. Calderón már a választások előtt jelezte, hogy koalíciós kormányt alakít, ha pártjának nem lesz abszolút többsége. Calderón győzelme azt jelenti, hogy folytatódik a - 2000-ben szintén PAN-színekben elnökké választott - Vicente Fox szabadpiaci gazdaságpolitikája, és külpolitikai téren Mexikó biztosan az Egyesült Államok szilárd szövetségese marad, ugyanakkor megszakad a baloldali politikusok Latin-Amerikában utóbbi időben megfigyelhető térnyerése.