A New York-i alagutak ellen terveztek merényletet

Vágólapra másolva!
A New York-i alagutak elleni merénylet tervezését akadályozták meg az amerikai hatóságok az internetet böngészve - jelentették be pénteken Washingtonban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei az elmúlt hónapokban a világháló csevegőfórumait pásztázva szereztek tudomást arról a tervről, amely szerint szélsőségesek a tömegközlekedési hálózat elleni csapással merényletet készítenek elő New York pénzügyi központja ellen. Más források azt is tudni vélték, hogy a férfi egy olyan csoport tagja, amely kapcsolódik az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez.

Amerikai kérésre a libanoni hatóságok őrizetbe vették a merénylet egyik kitervelőjét, Amiri el-Andaluszit. Ahmad Fatfat ügyvezető libanoni belügyminiszter megerősítette, hogy a férfit hat héttel ezelőtt őrizetbe vették, és várhatóan bíróság elé állítják.

Mark Mershon, az FBI New York-i irodavezetője bejelentette, hogy a vizsgálat során nyolc személyt azonosítottak, akik közül többen őrizetben vannak.

A The Daily News című amerikai lap korábban azt írta, hogy az összeesküvők a Manhattant New Jerseyvel összekötő, a Hudson folyó alatt húzódó alagutat akarták felrobbantani azt remélve, hogy az azt követő áradás elmossa New York pénzügyi központját. Mershon ezt megerősítette. Az újság szerint a keletkező ár hasonló lett volna ahhoz, amely a Katrina hurrikán nyomán elmosta New Orleanst.

A The Daily News azonban arról is beszámolt, hogy a terv kiötlői aligha érték volna el céljukat, mert a város pénzügyi negyede, a Wall Street magasabban fekszik a Hudson folyó vízszintjénél.