Félhivatalosan is a macedóniai ellenzék győzött

Vágólapra másolva!
A macedón országos választási bizottság hivatalosan megerősítette csütörtökön, hogy a jobbközép ellenzék nyerte meg a parlamenti választásokat. Mind a hazai, mind a nemzetközi megfigyelők is megerősítették a volsolás tisztaságát.
Vágólapra másolva!

Az olykor erőszakossá vált választási kampány során az Európai Unió és a NATO figyelmeztette az országot, hogy a szabálytalanságok esetleges megismétlődése Macedónia euro-atlanti integrációjának lelassulását vonhatja maga után. A választások a választási szervek és a nemzetközi megfigyelők szerint egyaránt a demokratikus normáknak megfelelően zajlottak.

Mintegy hétezer megfigyelő, köztük ötszáz külföldi vett részt a választásokon, amelyet Erwan Fouéré, az EU macedóniai képviselője úgy minősített mint az ország politikai érettségének kulcsfontosságú tesztjét. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) úgy értékelte, hogy a voksolás "messzemenően demokratikusan" zajlott le, megállapítva, hogy súlyos szabálytalanságokra csak elszigetelten volt példa.

Az Európai Unió üdvözölte, hogy a választás alapvetően a nemzetközi normákkal összhangban zajlott le. "Ez egy további lépés afelé, hogy megszilárduljon a demokrácia az országban" - fogalmazott Olli Rehn bővítési biztos Brüsszelben kiadott közleményében. Sajnálatának adott hangot ugyanakkor a választási "incidensekről" érkezett jelentések miatt.

A közzétett előzetes hivatalos eredmények szerint a jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) a szavazatok 32,5 százalékát kapta, a Vlado Bucskovszki kormányfő vezette Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) pedig 23,3 százalékot ért el az előző nap megrendezett választásokon. A VMRO-DPMNE 44, a szociáldemokraták 32 mandátumra számíthatnak a 120 fős parlamentben. (Utóbbiaknak eddig 60 képviselője volt a szkopjei törvényhozásban.)

A harmadik és negyedik legtöbb szavazatot a lakosság 25 százalékát kitevő albán kisebbség két legerősebb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) és az Albánok Demokratikus Pártja (DPA) kapta. A DUI 12,2 százalékos eredménye 18 parlamenti helyet jelenthet, a DPA előreláthatóan 7,5 százalékos szavazatarányra és 11 mandátumra tett szert. A részvételi arány 56,2 százalékos volt - közölte az országos választási bizottság.

A macedón miniszterelnök még az előzetes hivatalos eredmény közzétételét megelőzően elismerte, hogy vereséget szenvedtek, és gratulált Nikola Gruevszkinek, a VMRO-DPMNE fő erejét képező jobboldali párt elnökének a győzelemhez.

A szociáldemokraták vezette, több kis baloldali szláv pártot is tömörítő Együtt Macedóniáért tömb és az albán kisebbség legerősebb pártja, a DUI alkotja a jelenlegi koalíciót. A 2002 ősze óta hatalmon lévő koalíció választási veresége jórészt abból ered, hogy képtelen volt megbirkózni a gazdasági gondokkal, emelni a lakosság életszínvonalát. A gazdaság továbbra is stagnál, a munkanélküliségi ráta pedig 36 százalék körül mozog.

Nikola Gruevszki bejelentette, hogy még csütörtökön hozzálát a kormányalakítási tárgyalásokhoz. Pártja legvalószínűbb koalíciós partnere ezúttal is, akárcsak az 1999-2004-es ciklusban, a DPA lehet. Megfigyelők szerint azonban több kisebb párt támogatására is szüksége lesz Gruevskinek ahhoz, hogy szilárd kormányt tudjon felállítani.