Budapesten kezd a szlovák külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Ján Kubis új szlovák külügyminiszter első hivatalos útja Magyarországra vezet majd. A július 11-ére, keddre tervezett látogatás célja az, hogy eloszlassák a magyar félben kialakult aggodalmakat az új szlovák kormány összetétele kapcsán. Hamarosan a miniszterelnök, Fico is Magyarországra érkezhet.
Vágólapra másolva!

A kedden hivatalba lépett új szlovák kormány külügyminisztere sajtótájékoztatóján elmondta: megérti, hogy Magyarországot és az európai intézményeket nyugtalanítja az új koalíció összetétele, de túlzottnak találja ezeket az aggodalmakat, meggyőződése szerint az új szlovák kormány erről meg is tudja majd győzni partnereit. A budapesti vizit után Ján Kubis a visegrádi csoport további országainak fővárosait, azaz Prágát és Varsót járja majd végig. A V4-es partnerek elsőbbségét nyilván az is indokolja, hogy - Magyarország után - július elsejétől Szlovákia tölti be a V4-ek soros elnöki posztját.

A budapesti látogatás hírét éppen akkor jelentette be a szlovák diplomácia vezetője, amikor a kormányfő, Robert Fico Strasbourgban próbálta megindokolni az Európai Szocialista Párt (ESZP) vezetőségének, hogy miért vette be a kabinetbe az ultranacionalista Ján Slotát és a sokat bírált Vladimír Meciart. Fico elsősorban azzal érvelt, hogy nem volt más választási lehetősége, de hozzátette, hogy a koalícióban domináns szerepben lévő pártja, a Smer képes lesz megakadályozni a másik két párt esetleges negatív törekvéseit. Megemlítette azt is, hogy számára a legfontosabb a Smer vállalásainak végrehajtása, hiszen szerinte az embereknek erre a programra van szükségük. A szlovák kormányfő egyben megígérte, hogy kormánya szokványos európai kormány lesz, amely garantálja majd a kisebbségi jogok sértetlenségét, és tiszteletben tartja az ország EU- és NATO-tagságából fakadó nemzetközi kötelezettségeit.

Fico érvei azonban nem győzték meg az európai szocialistákat. Kósáné Kovács Magda, az Európai Parlament szocialista frakciójának helyettes vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Szocialisták Pártjának elnöksége az összes tagpárttal konzultált, s a cseh szociáldemokraták kivételével mindannyian egyetértettek a Smer tagságának felfüggesztésével. Kósáné szerint erről a kérdésről további vita már nem is lesz, Poul Nyrup Rasmussen, az ESZP elnökének közleménye szerint viszont a párt elnökségének következő ülésén hoznak majd döntést. Rasmussen azt is közölte: a tervezett intézkedések mindaddig hatályban maradnak, amíg Pozsonyban ez a kormánykoalíció lesz hatalmon.

A szlovák külügyminiszter után hamarosan maga Fico is Magyarországra látogathat, hogy átvegye kollégájától, Gyurcsány Ferenctől a visegrádi együttműködés soros elnöki tisztét. A hagyományok szerint a V4 soros elnöke mindig a leköszönő elnök országában veszi át megbízatását, tehát ha Fico nem változtat a diplomácia szokásokon, akkor esedékes a látogatás, amit az előzetes tervek szerint Visegrádon tarthatnak meg.

Az új szlovák kabinet 16 tagból áll majd, az SNS az oktatási, az építésügyi és régiófejlesztési, valamint a környezetvédelmi tárcát kapta meg, Meciarék pedig az igazságügyi és a földművelésügyi minisztérium vezetőit adják. A két kifogásolt párt - melynek vezetői, Slota és Meciar nem tölt be kormánytisztséget - tehát többek között azokat a tárcákat is megkapja, melyek a Dzurinda-kormányban a Magyar Koalíció Pártjához tartoztak.

Nem Szlovákia az egyetlen közép-kelet-európai állam, ahol szélsőséges pártok segítik a kormányerőt: a Kaczynski fivérek által vezetett lengyel Jog és Igazságosság Pártja tavaly csak a szélsőjobboldali és EU-ellenes pártok támogatásával volt képes kisebbségi kormányt alakítani. Rasmussen külön megemlítette Lengyelország esetét, és hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy szélsőséges erők kerüljenek kormánypozícióba az európai államokban. Egyben arra kérte a többi európai pártot, hogy tegye világossá álláspontját a kérdésben.