Parlamentet választanak a macedónok

Vágólapra másolva!
Szerdán választja meg a körülbelül 1,7 millió macedón választópolgár a 120 tagú törvényhozás tagjait. A felmérések szerint az 1998-2002-es ciklusban kormányzó jelenlegi ellenzék áll nyerésre. A kampányt számos erőszakos cselekmény tarkította.
Vágólapra másolva!

Az ország európai integrációja szempontjából sorsdöntőnek ígérkező parlamenti választások kezdődtek szerdán Macedóniában. A voksolás tétje egyrészt a kis balkáni ország felkészítése a majdani NATO- és Európai Uniós tagság követelményeire, másrészt a szláv és az albán nemzetiség békés együttélésének további biztosítása. Szkopje tavaly kapta meg az EU-tagjelölt hivatalos státusát.

A körülbelül 1,7 millió választópolgár 2700 jelölt közül választhat, hogy kit küldjön a 120 tagú törvényhozásba. Ez lesz a negyedik választás a függetlenség az 1991-es elnyerése óta. Miután a választási kampányt számos erőszakos cselekmény tarkította, a szavazást közel 7000, köztük 500 külföldi megfigyelő felügyeli.

A jelenlegi koalíciót, amely 2002 ősze óta irányítja az országot, a szláv pártok alkotta, baloldali Együtt Macedóniáért tömb vezeti az albán kisebbség legerősebb pártjával, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) párttal összefogva. Az ellenzék fő erejét az 1998 és 2002 között hatalmon volt nemzeti, jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) képezi, amely egyes felmérések szerint, 7-9 százalékos népszerűségi előnnyel fordult a kampány hajrájába a szociáldemokraták (SDSM) vezette Együtt Macedóniáért előtt.