Kutyaéletre számítanak a szlovákiai magyarok

Vágólapra másolva!
A vályú megmarad, a marhák mennek - jellemezték a szlovákiai választások utáni politikai helyzetet az [origo] által megkérdezett felvidéki magyarok. Sokakat aggaszt a nacionalista pártok kormányra kerülése, mások pedig a megélhetésüket féltik. A megkérdezettek többsége ugyanakkor kiábrándult a politikából, egyesek szerint "ezek se jobbak, mint Dzurindáék voltak".
Vágólapra másolva!

"Leszní drevorubacs" (erdei favágó) - jellemezte Jan Slotát, a magyarellenes kirohanásairól hírhedtté vált szlovák politikust az [origo]-nak a lévai (Levice) főutcán Ernő. A Felvidéken annak próbáltunk utánajárni, hogyan fogadták a szlovákaiai magyarok, hogy Robert Fico, a június 17-i előre hozott választáson győztes szociáldemokrata párt, a Smer vezetője Vladimir Meciarral és a magyargyűlöletéről ismert Slotával lépett koalícióra. A botra támaszkodó hetven év körüli férfi szerint "senki nem számított" arra, hogy ilyen kormány alakul, akiket ő legszívesebben felakasztana. Az összes választáson a magyar pártra szavazó férfi indulata talán abból fakad, hogy a zsolnai polgármesterként dolgozó Slota egyebek mellett magyar titkos ügynökökkel sétálgató MKP-s (Magyar Koalíció Pártja) politikusokról vagy épp Budapest tankokkal való lerohanásáról beszélt a kampányban.

Ernő amúgy a kereszténydemokratákat (KDH) okolja azért, hogy nem sikerült a magyar pártot is kormányba juttatni - a kormányalakítást követően felmerült, hogy a leköszönő, jobboldali koalíció pártjai megpróbálják Meciarékat átcsábítani magukhoz a Smertől. Az új szlovák kormánykoalíció tagjai - a választáson győztes Smer, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) - vasárnap írták alá a koalíciós szerződést. Ezt követően július 4-én kedden megtartotta alakuló ülését a szlovák parlament, majd még ugyanezen a napon megkapta kormányalakítási megbízását Robert Fico új miniszterelnök Ivan Gasparovic államfőtől.

"Beiszik, azt dumál"

Ernőnél kevésbé szélsőséges véleményt fogalmazott meg a lévai sétálóutcán István és testvére, János. Szerintük "ezek se jobbak, mint Dzurindáék voltak". Az évek óta leszázalékolt István és a gyerekét otthon nevelő János ugyanakkor a nacionalisták kormányra kerülése miatt sokak által jósolt kisebbségi gondoknál - "itt nincs gond az emberek között", "a politikusoknak csak a szájuk jár" - sokkal fontosabbnak tartotta a megélhetési problémákat - hogy a 10 ezer koronás átlagfizetésből egyre nehezebb megélni. A két férfi a banánpéldával érzékeltette, hogy a rendszerváltás nyertesei és vesztesei közül melyik oldalra is sorolják magukat: "akkor nem lehetett banánt kapni, ma pedig nem tudjuk megvenni".

"Kutyaélet, kutyaszar!" - mondott tömör véleményt Laci, ugyancsak Léva központjában a kormányról, a választásokról, egyáltalán, az egész jelenlegi szlovákiai helyzetről. A több mint 15 éve nyugdíjas férfi nem akarta elárulni, mivel foglalkozott aktív keresőként, csak annyit mondott, hogy nemesfémekkel kapcsolatos munkája volt. Kopott aranykeretes pilóta-napszemüvege, aranyfogai, vastag aranylánc a nyakában és pecsétgyűrűi mégis sokat elárultak. "Olyan mindegy, ki van ott (a kormányon)" - jelezte kiábrándultságát a politikából a kevés nyugdíjon és az önkormányzati hivatalnokok hozzáállásán kesergő Laci, aki az előző kormány teljesítményével sem volt éppen elégedett: "Mehetnek legelni" - mondta Dzurindáékra.

"Az olyan ember, mint a Slota, beiszik, azt dumál" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mit szól a nacionalisták kormánykoalícióba kerüléséhez. Ismerőse, Palkó a magyar iskolákat félti az SNS-es iskolaügyi minisztertől.

Koszovói rémálmok

"Nem lesz ennek jó vége" - utalt a kormányra a társasághoz csapódó másik Laci. Ő is iszákosnak mondja Jan Slotát, aki "csucsort" (egyfajta tömény szesz) iszik szerinte. A kilenc éve munkanélküli anyagbeszerző - aki azt állította, kisebbségi volta miatt vesztette el állását - meglehetősen borongósan látja a jövőt, szerinte négy év múlva - ha egyáltalán kibírja addig ez a kormány - a magyarok pártja már nem fog bekerülni a parlamentbe, igaz, az MKP a mostani választáson javított legutóbbi eredményén. Az ötvenes éveinek elejét taposó férfi Koszovót vizionál Szlovákiába.

Az új szlovák kormányban Meciar és Slota maga nem kapott ugyan miniszteri posztot, ám az SNS-nek jutott a környezetvédelmi, az oktatásügyi és a vidékfejlesztési tárca, Meciar pártja pedig megkapta az igazságügyi és a földművelésügyi minisztériumot. A nacionalizmus miatti félelmeket alátámasztja Slota egyik nyilatkozata, aki szerint első dolga lesz alapos leltárt készíteni az eddig az MKP által irányított tárcáknál. A kormány alelnökeként az európai ügyeket az emberi jogi és kisebbségi kérdéseket irányító Dusan Caplovic a Smer nacionalista szárnyához tartozik, ahogy a kulturális tárca élére került Marek Madaric is. A Meciar-éra visszaköszönése miatt aggódóknak az lehet figyelmeztető jel, hogy a HZDS elnöke jelezte is, hogy kezdeményezni fogják az oltárképlopástól emberrablásig, korrupciótól gyilkosságig, budapesti merénylettől újságíró megveréséig tartó bűnlajstrommal kapcsolatba hozott az egykori kémfőnök, Ivan Lexa rehabilitálását.

De a többi kormánytag esetében is merültek fel kérdések, például gazdasági összeférhetetlenség. Fico egyetlen jó választásának sokan a külügyminisztert, Ján Kubist, az EBESZ egykori főtitkárát, az Európai Unió közép-ázsiai megbízottját tartják.