Bush szerint meg kell állítani Phenjan atomfegyverkezését

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai rezsimet George Bush amerikai elnök szerint atomfegyverkezési programjának feladására kell kényszeríteni függetlenül attól, hogy nagy hatótávolságú rakétája röviddel az indítás után csődöt mondott.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök úgy ítéli meg szerdai sajtónyilatkozatában, hogy a phenjani kommunista rezsim csak még jobban elszigetelte magát azzal, hogy a rakétakísérlettel semmibe vette a nemzetközi közösség elvárását.

"Egy dolgot megtudtunk, azt, hogy a rakéta nem maradt fent sokáig, hanem a tengerbe zuhant" - mondta az elnök. Ismételten elutasította a Phenjan által szorgalmazott kétoldalú tárgyalásokat az észak-koreai nukleáris programról. Hatékonyabb, ha több ország is bekapcsolódik - mondta, az észak-koreai kormány értésére adva, hogy a washingtoni kormány továbbra is a hatoldalú tárgyalásokon (Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán, Oroszország, illetve Észak-Korea) keresi a megoldást.

Bush elnök nehezen érthetőnek nevezte Phenjan döntésének indítékait azután, hogy az Egyesült Államokon kívül Oroszország, Kína, Japán, és Dél-Korea is arra buzdította, álljon el a rakétakísérletektől. Bush elnök úgy véli, hogy Észak-Korea csatlakozhat a nemzetek közösségéhez, ha lemond nukleáris ambícióiról.

Az amerikai elnök mély aggodalmának adott hangot az ínséget szenvedő észak-koreai nép sorsa miatt.