Álszent Guantánamo francia bírálata

Vágólapra másolva!
A párizsi hatóságok is tudtak arról, hogy a titkosszolgálat tisztjei illegálisan hallgatták ki azt a hat francia állampolgárt, akiket a guantánamói támaszponton tartottak fogva. A kihallgatás tényének nyilvánosságra kerülése kínos lehet a Franciaországnak, hiszen Párizs korábban többször is tiltakozott a fogolytábor lakóinak jogfosztottsága miatt.
Vágólapra másolva!

A francia titkosszolgálatok terrorizmuselhárítással és kémelhárítással foglalkozó szerveinek (DST és DSGE) tisztjei hallgatták ki azt a hat francia állampolgárt, akiket terrorista szervezettel kapcsolatban lévő bűnszövetkezetben való részvétel miatt állítottak bíróság elé Párizsban. Mindezt az a faxüzenet erősítette meg, amelyet a francia külügyminisztérium küldött 2002 júliusában Washingtonba. A dokumentumból az is kiderül, hogy a francia tiszteket szívélyesen fogadták a támaszponton, ahol foglyok elfogásuk körülményeiről is beszámoltak nekik. Az elkészült jegyzőkönyveket több francia hatóság is kézhez kapta.

A faxüzenetet a Libération című párizsi napilap hozta nyilvánosságra, forrását azonban nem jelölte meg. A dokumentum alátámasztani látszik a jelenleg szabadlábon védekező vádlottak védőinek azon állítását, miszerint Guantánamón illegális kihallgatások történtek. Az ügyvédek szerint a francia hatóságok is tisztában voltak azzal, hogy a vádlottaknak önkényes, embertelen és a nemzetközi joggal ellentétes körülmények között kellett vallomást tenniük, az ott elhangzottakat pedig a bíróság az ügyvédek tudta nélkül használta fel a perben.

A hat személyt 2001-ben Afganisztánban fogta el az amerikai hadsereg, és onnan szállították őket a terrorista tevékenységgel gyanúsított személyek őrzésére létrehozott kubai támaszpontra, ahonnét néhány nappal ezelőtt távozhattak, majd Párizsban emeltek vádat ellenük. A bírósági eljárás azért tekinthető illegálisnak, mert Franciaország hivatalosan mindig is tiltakozott a guantánamói foglyok jogfosztottsága ellen, s így a párizsi per szabályos volta is kérdésessé vált - írja a francia lap.

A most kipattant ügy tovább árnyalhatja azt a képet, amely az Európai Tanács egy hónappal ezelőtt lezajlott vizsgálata nyomán rajzolódott ki a CIA és az európai államok együttműködéséről. Az ET-jelentés akkor megállapította, hogy tizennégy európai ország - köztük Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Svédország is - együttműködött az amerikai hírszerző iroda szigorúan titkos fogolyszállítórepülő-hálózatának fenntartásában.