Izraeli katonák behatoltak Rámalláhba

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg tucatnyi terepjárója hatolt be hétfő este a ciszjordániai Rámalláhba, és a katonák körülvették a város rendőrkapitányságát. Az izraeli hadsereg egyik katonai szóvivője megerősítette a rámalláhi akció hírét. Közlése szerint az izraeli katonák egy olyan épületet fogtak körül, amelyben ott rejtőznek a másfél hete elrabolt fiatal zsidó telepes gyilkosai.
Vágólapra másolva!

A Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres palesztin csoport vállalta magára a telepes elrablását, és azt állította, hogy csütörtökön azért ölte meg, mert Izrael nem volt hajlandó leállítani a Gázai övezetben folyó katonai műveletet. Az izraeli hadsereg viszont úgy tudja, hogy a telepessel közvetlenül elrablása után, azaz június 25-én, még a gázai övezeti hadművelet megindítása előtt végeztek.

Az izraeli légierő kedd hajnalban rakétát lőtt ki a Gázai övezet északi részére olyan palesztin fegyveresekre, akik robbanószerkezeteket akartak telepíteni az izraeli erők közelébe. Palesztin biztonsági források közlése szerint a légicsapás egy palesztint megölt, kettőt pedig megsebesített.

Az izraeli katonai rádió közölte, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő és védelmi minisztere, Amír Perec hétfőn engedélyezte a gázai övezeti katonai művelet folytatását. Az izraeli kormány elnöksége elutasította a kedd hajnalban közép-európai idő szerint öt órakor lejáró ultimátumot, amelyet az izraeli katonát állítólag fogva tartó palesztin szervezetek adtak Izraelnek. Hájim Ramon igazságügyi miniszter keményen figyelmeztette a palesztinokat. "A fejükre szakad az ég, ha bántani merik Gilad Salitot, és ezt szó szerint kell érteni" - mondta Ramon, hozzátéve, hogy mindenkinek fizetnie kell, akinek köze van a terrorizmushoz.

Az Ezzedín al-Kasszám Brigádok (a kormányzó Hamász mozgalom katonai szárnya), a Népi Ellenállási Bizottságok, valamint az Iszlám Hadsereg június 25-én rabolta el a 19 éves Gilad Salit izraeli tizedest. Válaszul Izrael június 28-án katonai műveletet kezdett a Gázai övezetben, a legnagyobbat azóta, hogy egy évvel ezelőtt kivonult az övezetből.