Észak-Korea különféle rakétákat tesztelt

Vágólapra másolva!
Rakétateszteket hajtott végre Észak-Korea helyi idő szerint szerda hajnalban. Dél-Koreában összehívták az illetékes minisztereket, Japán súlyos problémát emlegetett, John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete sürgős konzultációkat kezdett a BT tagjaival a hír hallatán.
Vágólapra másolva!

Az első jelentések szerint három vagy négy, a dél-koreai hírszerzés szerint tíz különböző típusú rakétát indított Észak-Korea szerdán hajnali fél négytől. Az első kettő egy Scud típusú rövid hatótávolságú rakéta volt, amelyek a Japán-tengerben csapódtak be, 500 kilométerre Hokkaido szigetének nyugati partjaitól. A harmadik rakétáról azt gyanítják, hogy egy hosszú hatótávolságú Taepodong-2 jelzésű rakéta volt, amely azonban az indítás után 35-40 másodperccel csődöt mondott.

A dél-koreaiak közölték, hogy Phenjan Scud típusú rövid hatótávolságú és Rodong típusú közép hatótávolságú rakétákat, valamint egy hosszú hatótávolságú Taepodong-2-t tesztelt. Az amerikai védelmi minisztérium és a Fehér Ház eddig hat észak-koreai rakéta kilövését erősítette meg.

John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete sürgős konzultációkat kezdett a Biztonsági Tanács tagjaival, de még nem született döntés arról, hogy kérje-e a testület sürgős összehívását. A BT soros elnöki tisztét betöltő Franciaország egyik diplomatája jelezte, hogy a delegációk már gyűjtik az információkat, és várhatóan a BT szerdára beütemezett ülésén lesz szó Észak-Koreáról.

Dél-Korea felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a provokatív tettekkel és térjen vissza az atomfegyverprogramjáról folyó hatoldalú tárgyalásokhoz. Aszo Taro japán külügyminiszter közölte, hogy Tokió nagyon nagy valószínűséggel gazdasági szankciókkal sújtja Észak-Koreát, és kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. Egy névtelenséget kérő ENSZ-diplomata szerint Tokió elítélő határozatot készül előterjeszteni Phenjan ellen a testületben. A teszteket követően több állam is elítélő határozatot tett közzé.