Szaddám Huszein lányát védelmezi Jordánia

Vágólapra másolva!
A királyi család vendégének tekinti és megvédi Jordánia Szaddám Huszein lányát, akinek neve felkerült a terrorizmussal gyanúsított, legveszélyesebb körözött személyek listájára Irakban. Szaddám lánya 2003 óta él Jordániában húgával és gyermekeivel.
Vágólapra másolva!

Jordánia a királyi család vendégének tekinti Szaddám Huszein volt iraki elnök legidősebb lányát, Ragdot, aki az ország védelme alatt áll - közölte vasárnap este Ammánban Maarúf al-Bahít jordániai miniszterelnök. A kormányfői nyilatkozatra azután került sor, hogy Ragd, az egykori államfő első feleségével együtt felkerült Irakban a terrorizmussal gyanúsított legveszélyesebb körözött személyek 41 névből álló listájára és Bagdad a lány kiadatását követeli.

A miniszterelnök Szaddám lányának és gyermekeinek jordániai jelenlétét humanitárius okokkal és az arab szokásjoggal magyarázta, egyúttal leszögezte: az asszony nem folytat semmilyen politikai vagy médiatevékenységet. Hozzátette azt is, hogy eddig nem kaptak hivatalos kiadatási kérelmet az iraki hatóságoktól. 2004-ben figyelmeztették a bukott diktátor lányát a királyságba való befogadásának feltételeire, azóta Ragd Szaddám Huszein ritkán nyilatkozott a sajtónak.

Ragd, aki 2003 márciusi amerikai inváziót követően menekült húgával, Ranával és gyermekeivel Jordániába, a fő szervezője volt az emberiesség elleni bűntettekkel vádolt apja jogi védelmének. A vasárnap Muvafak ar-Rubáje iraki nemzetbiztonsági tanácsadó által nyilvánosságra hozott, körözött személyeket tartalmazó lista 16. helyén, őt követi közvetlenül anyja, Szajjida, aki állítólag Katarban él. A listát Izzat Ibrahím ad-Dúri, Szaddám Huszein egykori helyettese vezeti és felkerült rá Abu Ajjúb al-Maszri, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki csoportjának új vezetője, akinek fejére Washington néhány napja ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki.