Már 41 halottja van a spanyol metróbalesetnek

Vágólapra másolva!
Negyvenegyre emelkedett a spanyolországi metrószerencsétlenség ismertté vált halálos áldozatainak száma, a harminckilenc sebesült közül tizenkettőt ápolnak kórházban, kettő állapota válságos - közölték a valenciai autonóm körzet kormányzatának illetékesei hétfő éjjel. A súlyos balesetet gyorshajtás és keréktörés okozta.
Vágólapra másolva!

Valencia város központjában hétfőn 13 óra körül siklott ki egy metrószerelvény az 1-es vonalon, a Jesús és a Plaza de Espana megállók között. A mintegy 150 embert szállító, két kocsiból álló szerelvény valószínűleg túl nagy sebességgel haladt, eltörhetett egyik kereke és emiatt siklott ki. A kormányzat kizárta annak lehetőségét, hogy a szerencsétlenséget terrortámadás okozta.

A mentési-kutatási munkálatok hétfőn éjfél körül "elvileg" befejeződtek - közölte Mikel Dominguez, Valencia biztonsági kérdésekben illetékes tanácsosa. Most következik a kisiklott és felborult szerelvény felemelése, és elképzelhető, hogy a roncsok alatt még további holttesteket találnak.

Az eddig ismertté vált 41 áldozat holttestét az igazságügyi orvosszakértői intézetbe szállították. Harminchárom embert azonosítottak eddig, közülük huszonkettőt, tizenöt nő és hét férfi maradványait, átszállították a halottasházba. Az áldozatokról eddig nem tettek közzé hivatalos listát, így nem tudni, hogy vannak-e külföldiek a halottak között. Annyi derült ki, hogy a brit és a román konzulátus munkatársai részt vettek az azonosítási eljárásban.

A szerencsétlenség hírére José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök megszakította indiai útját és elindult haza, hogy kedden Valenciában részt vegyen az áldozatok búcsúztatásán.

Valenciában tavaly több mint hatvan millió ember használta a négy vonalból álló metrót, napi átlagban 165 ezren. Tavaly szeptember 9-én ugyancsak az egyes metró vonalán ütközött össze két szerelvény, és a balesetben harmincöten sebesültek meg.

A tengerparti város ad otthont a katolikus családok szombaton megnyílt, egy hétig tartó V. világtalálkozójának, amelyre magyar zarándokokat is várnak. A találkozóra meghívták XVI. Benedek pápát is.