Gyermekei képével üzletel a belga királyi sarj

Vágólapra másolva!
Nagy felzúdulást keltett pénteken Belgiumban, főleg a politikusok között, hogy kiderült: a belga király kisebbik fia, Lőrinc herceg - aki jelentős állami apanázsból, azaz az adófizetők juttatásaiból él - pénzt akar csinálni gyerekei fotójából. Egy flamand tévécsatorna ugyanis azt jelentette, hogy egy fotóügynökségen keresztül 15 ezer euróért árulja tavaly született ikreinek, Imre és Miklós hercegeknek a fényképét.
Vágólapra másolva!

A két kisfiú koraszülöttként jött a világra, több héten át inkubátorban volt, s szüleik sokáig szinte rejtegették őket, a legvadabb találgatásoknak adva tápot ezzel. Végül engedélyezték, hogy a múlt héten egy tévéműsor néhány perc erejéig megmutassa a két herceget - de fotót továbbra sem tettek közzé róluk. Sok megfigyelő szerint most már érthető, hogy miért: miközben a királyi párról és gyerekeikről, unokáikról rendszeresen közölnek fényképeket, természetesen ingyen, addig Lőrinc ebből pénzt akar csinálni.

A királyi palota sajtószolgálata szerint ők mit sem tudtak erről az akcióról, s ha az tényleg igaz, akkor ellentétes az uralkodói udvar szabályaival. Didier Reynders pénzügyminiszter közölte, hogy ha a herceg valóban pénzért árulja gyerekei fotóját, akkor baj lehet a neki adott állami apanázzsal. Guy Verhofstadt miniszterelnök pedig a pénteki kormányülés után bejelentette: beszélt Lőrinc herceggel, s azt tanácsolta neki, hogy vagy bocsássa ingyen az összes médium rendelkezésére a képeket, vagy mondjon le azok nyilvánosságra hozataláról. A herceg végül ez utóbbit választotta, közleményében azzal érvelve, hogy tévesen értelmezték a szándékát.

Lőrinc az elmúlt hetekben egy másik akciójával is a lapok címoldalaira került Belgiumban: kiderült ugyanis, hogy elsőszülött gyerekét, egy kislányt, aki most lesz 2 és fél éves, egy magániskola óvodájába akarja beíratni. Ez részben azért keltett felháborodást, mert Belgiumban hagyomány, hogy a királyi gyerekek állami iskolába járnak - ezzel is mutatva, hogy nem különülnek el a köznéptől. Másrészt pedig azért, mert a kiválasztott oktatási intézményben csak angol és francia nyelvet használnak, miközben Belgium két hivatalos nyelve a francia és a flamand. Az ügy végül azzal zárult, hogy kiderült, az érintett iskolai óvodában már nincs szabad hely - még a hercegi gyerek számára sem.