Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hétfőtől élesedik a cseh politikai patthelyzet

Vágólapra másolva!
Hétfőn távozik a cseh kormány. Ezzel megkezdhetik a munkát a választások után kormánykoalíciót alakító polgári demokraták. Kérdés azonban, hogy bizalmat kapnak-e az ellenzéktől, mert a kormánynak jelenleg 100 képviselője van a parlamentben, akárcsak az ellenzéknek.
Vágólapra másolva!

Jirí Paroubek cseh miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy hétfőn benyújtja lemondását, ami az alkotmány szerint egyben a kormány lemondását is jelenti. "A Cseh Szociáldemokrata Párt ezzel a lépésével hozzá akar járulni a választás eredménye alapján kialakult patthelyzet feloldásához, s megnyitni az utat a Mirek Topolánek vezette új kormány kinevezéséhez" - közölte Paroubek, aki egyben a szociáldemokrata párt elnöke is.

Topoláneket, a június elején megtartott képviselőházi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét Václav Klaus államfő bízta meg kormányalakítási tárgyalásokkal. A polgári demokraták háromhetes tárgyalások után a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárttal, illetve a Zöldek Pártjával alakítottak koalíciót. Bár a koalíciós szerződést hétfőn aláírták, és ismert a 16 tagú kabinet személyi összetétele is, kérdéses, hogy megkapja-e a parlament bizalmát. A 200 tagú testületben ugyanis az új jobbközép koalíciónak ugyanúgy 100 képviselője van, mint az ellenzéki szociáldemokratáknak és a kommunistáknak együttesen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről