Elengedték a feltételezett indonéz terrorista vezért

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezték Abu Bakar Basírt, akit az indonéz Jemaah Iszlamija terrorszervezet vezetőjének tartanak. Basírt, jóllehet felmerült, hogy köze volt a 2002-es bali robbantásokhoz, államellenes összeesküvés miatt ítélték el négy évre, ám büntetését fokozatosan mérsékelték. Most sokan a terrortámadások újraindulásától tartanak.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték szerdán kora reggel Abu Bakar Basír muzulmán vallási személyiséget, az al-Kaidához közel álló Jemaah Islamiyah szélsőséges iszlám szervezet feltételezett vezetőjét az indonéz hatóságok. Basírt először a 2002 októberi bali merényletek miatt vették őrizetbe. A gyanú szerint ugyanis a Jemaah Islamiyah szervezte meg a 202 - javarész külföldi - halálos áldozattal járó merényleteket. Ugyancsak a délkelet-ázsiai terrorszervezet számlájára írják a jakartai Marriott szálloda ellen 2003. augusztusában elkövetett terrorakciót, amelyben 12-en haltak meg.

Basír, aki Oszama bin Laden szaúdi terroristavezér, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője csodálójának tartja magát, kezdettől fogva tagadta, hogy köze lenne a merényletekhez, sőt azt is cáfolta, hogy a Jemaah Islamiyah létezne.

A férfira azonban nem sikerült rábizonyítani a merényletekkel kapcsolatos gyanút, de végül négy év börtönt kapott államellenes összeesküvés miatt. Két hónappal később viszont a fellebbviteli tárgyaláson felmentették ez alól a vád alól, és csak kisebb törvénysértésekben ítélték vétkesnek. Akkor hároméves börtönbüntetést szabtak ki rá, de ezt a büntetést is tovább mérsékelték.

Basírt híveinek százai üdvözölték a börtön bejáratánál. Mind Indonéziában, mind külföldön sokan tartanak attól, hogy Abu Bakar Basír szabadon bocsátása a terrortámadások kiújulásához vezethet.