Botrányt okozott egy radikális képviselő a szerbiai parlamentben

Vágólapra másolva!
Kivonultak a szerbiai parlament ülésterméből kedden a második legnagyobb kormánypárt, a G17 Plus képviselői, miután a szerb radikálisok ismét kimutatták foguk fehérjét: egyik képviselőjük a pulpitusról sértő megjegyzéseket tett Ivana Dulic-Markovic agrárminiszter horvát nemzetiségére és becsmérlően beszélt családtagjairól.
Vágólapra másolva!

Zoran Krasic, a Szerb Radikális Párt (SRS) képviselője azzal vádolta a G17 Plus alelnökét, Dulic-Markovic asszonyt, hogy családjának egyes tagjai nácibarát horvát usztasák. "Vegyék elő alelnöküket, Ivana Dulic-Markovicot, ő pedig szedje össze usztasáit, alkalmazza őket tanácsadókként... Hol voltak a rokonai, hol volt a fivére, a szerb hadseregben talán?" - firtatta Krasic, aki szerint Dulic-Markovic azok útját járja, akik gyűlölik Szerbiát és polgárait. A G17 Plus képviselői a gyűlöletszító szónoklat után elhagyták a parlamenti padsorokat.

Dulic-Markovic asszonynak nem először gyűlik meg a baja a szerb radikálisokkal és a szocialistákkal horvát nemzetisége miatt. A karizmatikus szabadkai özvegy először tavaly vonta magára az előző rendszer uralkodó pártjainak haragját: a munkáját érő bírálatokra reagálva azzal vágott vissza, hogy a milosevici uralom alatt "nem barackot, hanem hullákat szállítottak hűtőkocsikban". A miniszter arra utalt, hogy a koszovói válság idején hűtőkocsikkal vitték el a tartományból a kivégzett albán polgári lakosok holttesteit, hogy eltüntessék a bevonuló NATO-csapatok elől a szerb karhatalom brutalitásainak nyomait.

A politikus asszony azóta vörös posztó a milosevici rendszer vezető pártjainak szemében. Újonnan ismét a célkeresztjükbe került, miután a G17 Plus a minap őt jelölte a megüresedett miniszterelnök-helyettesi posztra, a tisztségből, majd pártja éléről is távozó Miroljub Labus helyett. A kisebbségi Kostunica-kormányt ellenzékből támogató szocialisták azonnal jelezték, hogy nem támogatják Dulic-Markovic kinevezését, a G17 Plus pedig bejelentette, hogy semmi szín alatt nem vonja vissza jelölését.

Egyelőre nem tudni, hogy Vojislav Kostunica talál-e kiutat a patthelyzetből.