Pokolgépek robbantak Kelet-Etiópiában

Vágólapra másolva!
Negyvenketten megsebesültek az Etiópia keleti részén fekvő Dzsidzsigában, amikor három pokolgép robbant fel egyszerre két kávéházban és egy szállodában - közölte hétfőn az etióp rendőrség.
Vágólapra másolva!

A merényletek még szombaton történtek. Egy kórházi illetékes tájékoztatása szerint a 42 személy közül 23 súlyosan sebesült meg az este hét óra tájban elkövetett robbantásokban. A rendőrség megkezdte a nyomozást, de eddig még senkit sem vettek őrizetbe - közölte Mohammed Huszen, a város helyettes rendőrparancsnoka.

Előzőleg, szerdán több tucatnyi muzulmán diák kövekkel dobált meg keresztények tulajdonában lévő ingatlanokat Dzsidzsigában, miután az egyik étterem keresztény tulajdonosa élelmiszerek csomagolására használta fel a Korán lapjait.

Április közepén legkevesebb hatan haltak meg, amikor kézigránátok robbantak Dzsidzsigában és a déli Gedóban. Május 12-én Addisz-Abebában újabb támadássorozatot követtek el három autóbusz és egy kávéház ellen, azokban négyen meghaltak és 42-en megsebesültek. A merényletek részleteit nem tették közzé.

Melesz Zenavi etióp kormányfő április 27-én azzal vádolta meg a szomszédos Eritreát, hogy onnan szállították a felszerelést a merényletekben felhasznált pokolgépekhez. Az aszmarai hatóságok tagadták a vádat.

Addisz-Abebában 2005. május 15-e, a parlamenti választások óta feszült a helyzet. A választásokat hivatalosan a kormányerők nyerték, de az ellenzék kétségbe vonta a voksolás tisztaságát.