A Bundestag jogellenesnek találta újságírók kifürkészését

Vágólapra másolva!
A német hírszerzés (Bundesnachrichtendienst - BND) "túlnyomóan jogellenesen" cselekedett, amikor újságírókat figyeltetett meg, többnyire újságíró kollégákkal, állítólag azért, hogy kiderítse: hol szivárognak ki hírek a hírszerzéstől - állapította meg az a közel 180 oldalas jelentés, amelyet pénteken tettek közzé megkurtítva Berlinben.
Vágólapra másolva!

A jelentést Gerhard Schäfer, volt szövetségi bíró készítette a német titkosszolgálatok törvényességi felügyeletét ellátó parlamenti bizottság számára. A beszámolót azonban nem teljes terjedelmében tárták a nyilvánosság elé az interneten, egész oldalak hiányoznak belőle. Az illetékes berlini bíróság ugyanis elrendelte bizonyos, személyekre vonatkozó bekezdések "felismerhetetlenné tételét". A bírósági végzést a Focus hírmagazin egyik érintett újságírója harcolta ki, de a személyiségi jogokat szem előtt tartva maguk az illetékesek is hajlottak bizonyos passzusok "rejtjelezésére".

A jelentés közzététele is húzódott. Schäfer állandóan módosította a szöveget, hogy az iromány úgymond az érintett újságírók szempontjait is tükrözze. A jelentés az elmúlt mintegy tizenöt évre vonatkozik, BND-aktákra és személyes beszélgetésekre támaszkodik, s abból már napvilágot láttak információk a Süddeutsche Zeitungban.

A külföldi hírszerzésre szakosodott BND-t különösen érdekelte a tényfeltáró, leleplező újságírás éllovasának tartott Der Spiegel hetilap szerkesztőségi élete, tervei, újságíróinak munkamódszerei. A német sajtóban az elmúlt hetekben közzétett cikkekből az is kiderült, hogy egyes esetekben a BND-nek nem került nagy erőfeszítésébe rábírni újságírókat kollégák megfigyelésére: voltak akik bosszúból, információért, néha pénzért cserébe készséggel kiadták a kolléga forrásait.