Baradei szerint Irán engedne az atomvitában

Vágólapra másolva!
Belemenne Irán, hogy ne saját területén dúsítson uránt. Erről Washingtonban számolt be Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomügynökség főigazgatója szerint akár még szigorúbb ellenőrzésekbe is beleegyezne az atomprogramja miatt támadott ország.
Vágólapra másolva!

Irán hajlandó több évre lemondani a saját területén történő urándúsítás programjáról a Nyugattal kötendő valamely átfogó megállapodása keretében. Erről Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója számolt be Washingtonban. A főigazgató előzőleg Teheránban tárgyalt, a múlt héten pedig szervezete bécsi székhelyén találkozott Ali Laridzsánival, az iráni atomdosszié ügyében tárgyaló legfőbb iráni tisztségviselővel. Baradei az amerikai fővárosban szerdán kezdett kétnapos tárgyalásokat az ügyben. Elsőként Condoleezza Rice külügyminiszterrel találkozott.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán hivatalosan polgári célú atomprogramja keretében titokban atomfegyvert fejleszt, ezért megpróbálják rávenni, hogy ne saját területén dúsítsa a programhoz szükséges uránt. Teherán azonban eddig hajthatatlannak látszott a kérdésben.

"Amennyire tudom, az irániak elvben elfogadják, hogy több éven át egy nemzetközi konzorcium keretében, külföldön dúsítsák a számukra szükséges uránt" - mondta a főigazgató a Rice-szal folytatott tárgyalása után. Szerinte az irániak abba is belemennének, hogy ha sikerül felújítani a nemzetközi tárgyalásokat a programról, a NAÜ, a korábbinál szigorúbban ellenőrizhesse nukleáris tevékenységüket.

"Most az 5+1-eké a döntés, hogyan tovább" - mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjára és Németországra utalva. Baradei már korábban is kérte Washingtont, hogy folytasson közvetlen tárgyalásokat Teheránnal.